Curaçao gaat de paasdagen in met alweer een nieuwe status van de regering: met het aanbieden van het ontslag door premier Hodge aan de waarnemend gouverneur zit er in Fort Amsterdam nu een ‘demissionair transitiekabinet’, dat eerder ook wel een takenkabinet werd genoemd. De ministers hebben er amper drie maanden op zitten en opnieuw verkeert het eiland in onzekerheid wat de politiek gaat brengen. Van meet af aan wekte het idee van een tijdelijke regering - gevormd door coalitiepartijen PS, PAIS, PNP en het Statenlid Sulvaran - weinig vertrouwen; Waarom een overgangskabinet? Is er binnen eigen gelederen zelf dan zo weinig fiducie dat de coalitie standhoudt? Het feit dat het takenkabinet werd samengesteld door voornamelijk professionals - niet politiek (actieve) personen - gaf voor velen uiteindelijk de doorslag om toch het voordeel van de twijfel te geven. Maar na het demissionair kabinet Schotte, het interim-kabinet Betrian en na de vervroegde verkiezingen het transitiekabinet Hodge, nu dus een vleugellam demissionaire regering; het schiet op deze manier niet op. Terwijl het land anders verdient, met onder andere nog altijd een aanwijzing van de Rijksministerraad. Vleugellam, ten eerste omdat een demissionaire ministerraad wordt geacht geen controversiële besluiten te nemen. De aanpassing van de omzetbelasting (ob) met als doel een hogere opbrengst voor de overheid (lees: een kleiner tekort op de begroting) zal daarom zeker nog enige tijd op zich laten wachten. Maar ook is gebleken dat professionals in de regering en hun politieke leiders langs de zijlijn tot irritatie leidt. De voorlieden van vooral PS en PAIS en iets minder PNP en Sulvaran willen experts in de Raad van Ministers die aan de leiband lopen. Dat botst. De professionals nemen hun taak serieus. Dat kan ook niets anders met zwaargewichten als Martina, Navarro, Jardim, Van der Horst en ook Hodge zelf. Tijdens de persconferentie gisteren lieten ze het niet merken, maar het is een publiek geheim dat er conflicten waren over de begroting, de basisverzekering ziektekosten (bvz), het ouderdomspensioen AOV en de verhoging van de ob. En ook over het nieuwe ziekenhuis. Er zijn indicaties dat de regering Hodge op weg was het NHN-traject (Nos Hospital Nobo) op het Amstelterrein doorgang te laten vinden. In lijn met ambtelijke adviezen. De politieke leiders beslisten wat anders en vinden in elk geval dat het hun beslissing is. Met name de eventuele aansprakelijkheid voor onbehoorlijk bestuur zit de ministers hoog. Overigens, het NHN-traject staat in de begroting 2013, waar de Staten - ook de politieke leiders - mee instemden. Feit is dat de takenregering, die nog maar net in het zadel zat en voortvarend van start ging en daarmee onlangs ook in Den Haag hoge ogen gooide, alweer kan gaan denken aan inpakken en vertrek. Sommige ministeries en diensten kunnen zich opmaken voor hun vierde, vijfde of zesde minister sinds 10-10-’10. Daarmee zijn de politieke stabiliteit en het land Curaçao niet gediend.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).