De kiezers zijn zo wantrouwend geworden dat enquêteurs geen fatsoenlijke peiling meer kunnen houden; de helft weet het niet of wil het niet zeggen. Het is typerend voor de negatieve politieke sfeer die Curaçao te lang in zijn greep houdt - eigenlijk al sinds begin 2011 met de ernstige botsing tussen ex-premier Schotte (MFK) en Centrale Bank-president Tromp - maar de laatste weken verder is verslechterd. Voor- en tegenstanders schuwen er niet voor om alle middelen in de strijd te werpen. Ongewenste telefoontjes met politieke boodschappen. Tegen omkoping aan leunende voedselpakketten één week voor de verkiezingen en idem moneycards die in het vooruitzicht worden gesteld bij verkiezingswinst. Brandstichting die vermoedelijk een politieke achtergrond heeft. Van verbaal geweld, belediging, intimidatie en zelfs opruiing kijkt inmiddels bijna niemand meer op. Dat geldt ook voor het uitlekken van vertrouwelijke correspondentie en privé-gegevens. Hoewel Schotte zich vorig jaar zelf schuldig maakte aan het tijdens een persconferentie zwaaien met persoonlijke bankinformatie van de Centrale Bank-voorman, is en blijft het afkeurenswaardig dat dit nu weer is gebeurd maar dan omgekeerd met afschriften van Schotte’s levenspartner. Dit kan en mag niet. Er zijn grenzen die de privacy van vriend en vijand behoren te beschermen. Van elke burger.
Dit neemt niet weg dat de gelekte banktransacties wel een heel belangrijk punt blootleggen, namelijk de sterke vermoedens maar door de ex-premier tot afgelopen weekeinde nog stellig ontkende relatie tussen Schotte’s partij MFK en de met maffia in verband gebrachte door Interpol gezochte casinomagnaat Corallo. Alles wijst er nu op dat Schotte een paar maanden na zijn vertrek uit de MAN en vlak voor de oprichting van MFK, die een niet eerder vertoonde dure campagne voerde in 2010, tenminste enkele tonnen aan geldbedragen van Corallo ontving. Dat wekt op z’n zachtst gezegd veel argwaan, vooral omdat bekend is dat zijn MFK/PS/MAN-regering een vertrouweling van Corallo in de top van de Centrale Bank had willen benoemen. De relatie heeft Schotte altijd tegengesproken, zoals hij ook tegensprak dat hoofdverdachte in de Bientu-zaak, loterijbaas Dos Santos, een grote partijfinancier is. Nu valt hij door de mand en blijkt dat hij niet de waarheid sprak, aannemende dat de door Curaleaks geplaatste stukken authentiek zijn. Gevreesd moet worden dat voor deze gelden bepaalde belangrijke tegenprestaties moesten worden geleverd, die tegen het algemeen belang van Curaçao indruisen, zoals de brief van ex-minister Wilsoe (PS) van Justitie aan Washington om Dos Santos te sparen.
Deze bijzonder ernstige zaken, waarbij de belangen van individuen immens groot zijn, ondermijnen de integriteit van het politieke bestuur en dragen samen met de vele incidenten bij tot het gevoel van angst en onrust. Dat komt terug bij de peilingen. Zo blijkt ook in een zich opvallend gedeisd houdende bevolking, die nauwelijks vlagt en haar politieke voorkeur bijna niet openlijk uitspreekt. De zwijgende meerderheid zwijgt echt. Gelukkig zijn de verkiezingen geheim - en al overmorgen - en keert daarna hopelijk spoedig de rust terug.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.