Geen seconde te vroeg heeft interim-premier Betrian gisteravond burgers en vooral leiders van politieke partijen opgeroepen om de kalmte te bewaren in deze periode voorafgaand aan de vervroegde Statenverkiezingen van 19 oktober. Verkiezingskoorts en de spanningen die hiermee gepaard gaan oké, maar het begint teveel grimmige trekjes te krijgen. Het gaat dan om opzettelijke en herhaalde vernielingen van propagandamateriaal en - veel ernstiger - een kandidaat op de PAR-verkiezingslijst die samen met zijn gezin angstige minuten doormaakt omdat hij wordt belaagd door een grote groep MFK-aanhangers. Het zijn echter vooral de beelden - gisteravond op televisie vertoond - afkomstig van een beveiligingscamera van brandstichting op geparkeerde vrachtwagens van de onderneming van parlementariër/meerderheidsstatenvoorzitter Rozier die blijk geven van een situatie waarbij grenzen worden overschreden. Het lijkt namelijk niet aannemelijk dat dit toevallig is gebeurd, maar veel meer uit politieke wraak en/of intimidatie. Het gaat dan ook om de man die tot juli nog Statenlid voor MFK was maar daarna zijn vertrouwen en steun aan de coalitie opzegde, mede waardoor de regering van premier Schotte (MFK) haar meerderheid verloor en haar ontslag moest indienen en vervolgens zelfs met een motie van wantrouwen daadwerkelijk haar huis werd gestuurd. Het is niet gezegd dat Schotte zelf hier achter zit, of de partijtop van MFK of de aanhangers. Maar los van de politieke actualiteit lijkt dit niet te staan. Echte leiders staan nu op om hun partijgenoten en achterban duidelijk te maken dat dit echt te ver gaat en dat zoiets ook niet past in de Curaçaose politieke cultuur van de afgelopen decennia. Een felle campagnestrijd en op verkiezingsdag zelf vooral folklore, prima. Maar handen af van andermans lijf en bezittingen. Wat Curaçao de afgelopen paar jaar echter zag, is dat er leiders zijn die juist olie op het vuur gooien door verbaal geweld te gebruiken. Met name PS-voorman Wiels bezigt regelmatig tegen opruiing aan grenzende taal. Maar er is meer dat de huidige verkiezingsstrijd bijna eng maakt, namelijk de enorme belangen die op het spel staan en het gigantische kapitaal dat daarmee is gemoeid. Zo stelt de nu definitief onthulde connectie tussen Schotte en het door Interpol gezochte maffiakopstuk Corallo alles behalve gerust. Terecht alle reden voor interim-premier Betrian en de politiële en justitiële autoriteiten om extra alert te zijn.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).