Curaçao kan een zucht van verlichting slaken nu het ontslagen kabinet Schotte gisteravond het regeringscentrum Fort Amsterdam op vreedzame wijze heeft verlaten. Ook in algemene zin zijn grote delen van het eiland opgelucht dat hiermee een einde is gekomen aan bijna twee jaar van wanbestuur onder leiding van premier Schotte (MFK). Het politiek bestuur gevormd door MFK, PS en MAN dat niet uit was op samenwerking en dialoog met andere groeperingen, maar te vaak op confrontatie en zelfs intimidatie. Zo erg dat op het laatst zelfs het parlement door toedoen van PS-voorzitter Asjes niet meer kon functioneren en het vertrouwen van de samenleving op was. Maar ook voor die tijd waren regelmatig allerlei instituten het doelwit: OM, PG, rechterlijke macht, kritische media, (top)ambtenaren, Centrale Bank, overige Koninkrijkslanden en de gouverneur. Ook tussen de regeringspartijen onderling was het vaak een lelijke vertoning. Een slechtere start kon het land Curaçao zich niet indenken. Zelfs tot op het laatst bewees de zittende regering het land een buitengewoon slechte dienst door naar de buitenwereld toe te verklaren dat op Curaçao zich een ‘staatsgreep’ had voltrokken. Bijzonder schadelijk en kwalijk. Maar daarmee houdt het niet op, want zelfs na het verlaten van Fòrti wist MFK in een persconferentie gouverneur Goedgedrag te betrekken in een volstrekt niet bewezen en uiterst onwaarschijnlijk politiek omkoopschandaal. Voor deze partij geldt dat het doel de middelen heiligt. Daarin had MFK in PS van Wiels een prima partner; niet inhoudelijk ideologisch, integendeel zelfs, maar wel dat het doel voor alles moet wijken. Ook personen, hun gezins- en familieleden en/of hun werkplek. Destabiliseren. Het feit dat tot op het einde de PG en de politiekorpschef ‘gewaarschuwd’ werden alleen instructies van het toen inmiddels ex-demissionaire kabinet aan te nemen, is tekenend voor hoe ver ze bereid zijn te gaan. Gelukkig is het weekeinde uiteindelijk ordentelijk verlopen, mede dankzij de volwassen en vastberaden houding van politie- en andere korpsen, maar de spanning was wel om te snijden omdat het ook had kunnen uitlopen op een echte meting van krachten op en rond het Fortplein. Het interim-kabinet Betrian zit tot de vorming van een nieuwe coalitie na de verkiezingen. Curaçao heeft ondanks de ervaring als bestuurcentrum van de voormalige Nederlandse Antillen de afgelopen bijna 24 maanden regelmatig op het randje gebalanceerd, waarbij de democratische rechtsstaat op haar grondvesten trilde. Maar de grootste winst is uiteindelijk dat het eiland zélf in staat is geweest haar problemen op te lossen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).