De coalitiepartijen MFK, PS en MAN willen géén zakelijk interim-kabinet, zoals een meerderheid in het parlement eist, maar zij vormen intussen zelf wel een vechtkabinet. Met het zicht op de vervroegde verkiezingen op 19 oktober is het niet alleen oppositie versus coalitie, maar is het ook ruzie tussen de drie regeringspartners onderling. Dat was het met vechtersbaas Wiels van Pueblo Soberano eigenlijk voortdurend al, want de PS-leider stond als parlementariër aan de zijlijn gal te spuwen en stuurde drie eigen ministers naar huis. Binnen de ministersploeg leek er van de buitenkant niet echt veel aan de hand. Maar dat is nu helemaal anders. Met één mond wordt (allang) niet meer gesproken. Het is ieder voor zich. Bewindspersonen vallen elkaar openlijk af, lezen de ander de les voor microfoon of camera, wassen elkaar de oren en vangen elkaar vliegen af. Een paar voorbeelden: terwijl het eerst MAN-minister Cooper was die probeerde te scoren met het nog te realiseren winkelcentrum Sambil bij Veeris met 200 zaken - waarvan het trouwens maar de vraag is of het wel gewenst is gezien de chronische leegstand in Punda en Otrobanda - maar die daarmee prompt werd overtroffen door MFK-premier Schotte, die nu met alle veren pronkt. Inzake de in elk geval tot voor kort zwaar verlieslatende DAE is een fors conflict losgebarsten tussen Cooper (MAN), die de luchtvaartmaatschappij wijst op regels en afspraken; en MFK-minister El Hakim die zich met overheidsgeld van Korpodeko opwierp als grote redder van het noodlijdende vliegbedrijf en daarvoor werd geëerd met een propagandavideo van DAE-personeel dat hem daarin uitvoerig bedankt. En PS-minister Trinidad ergert zich groen en geel aan het blote opportunisme en populisme van MFK-regeringsleider Schotte die vrijdag in het hol van de leeuw bij de stakende Sitek-onderwijzers de handen op elkaar kreeg met zijn beloften over uitbetalingen; loze beloften die Schotte niet kan waarmaken, aldus Trinidad, die hem dit haarfijn uit de doeken doet in een brief die ‘per ongeluk’ uitlekte. Het is dus hommeles in regeringscentrum Fòrti, waar een minderheidskabinet zit dat vooral bezig is met publieke middelen electoraal gewin te behalen, dat niet gecontroleerd wordt of kán worden omdat het werk van de meerderheid in de Staten door de eigen PS-voorzitter Asjes onmogelijk is gemaakt. Dit terwijl de verkiezingskoorts nog niet eens echt kan zijn toegeslagen. Daarmee is Curaçao praktisch onbestuurbaar geworden en zelfs stuurloos. Het is te hopen dat de twee adviseurs gouverneur Goedgedrag verstandige raad geven.

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).