Geen nieuw referendum met de keuzemogelijkheden tussen ‘si’ of ‘no’ en dus ook geen twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan, maar de ogenschijnlijk eenvoudige vraag of minister Jamaloodin (MFK) geldt als een verdachte. Ja of nee? De vraag is makkelijk gesteld, het antwoord is des te moeilijker. Maar daardoor niet minder maatschappelijk van belang. De regering zit al ruim een maand met deze kennelijk lastige vraag vanuit de Staten in haar maag, want al eind mei werd deze schriftelijk gesteld en doorgeleid naar de ministerraad. Dat was nadat deze krant medio mei dit nieuws bracht op basis van goede, betrouwbare en welingelichte bronnen en dat later herhaalden. Het gedraal van de regering van premier Schotte (MFK) en het ‘op dit moment’ geen mededelingen doen van het Openbaar Ministerie lijkt veelzeggend. Een vals gerucht zou namelijk onmiddellijk zijn weersproken en ‘ten stelligste ontkend’. Maar de enige die dit bericht tot nu toe tegensprak is Jamaloodin zelf, die verklaarde wel verhoord te zijn in de zaak Bientu maar niet als verdachte. En bovendien, zo voegde hij er aan toe, verdacht is nog niet veroordeeld. Dit laatste klopt als een bus. En iemand is pas schuldig als zijn schuld bewezen is. Maar een verdachte bewindspersoon hoort niet in het centrum van de regeringsmacht, in dit geval in Fòrti, te zitten. Terecht heeft Statenvoorzitter Asjes van de tweede grootste regeringspartij PS de druk opgevoerd en de minister-president gemaand snel te antwoorden. Ja of nee? Dit werd niet gewaardeerd door Jamaloodins partijgenoten in de MFK-fractie. Maar het betreft hier inderdaad een fundamentele kwestie die de democratische rechtsstaat aangaat - zoals er overigens wel méér zaken zijn die de democratie op haar grondvesten hebben doen en doen trillen. De angst van pressiegroep Kòrsou Uní, dat de situatie op Curaçao niet eerder zo penibel was, is daarom niet onredelijk. Dezelfde Jamaloodin bedreigt en beledigt de parlementsvoorzitter, die hiertegen aangifte doet. En deze zelfde minister wil er naast zijn huidige vuurwapens nog drie bij; niet gewone, maar bijna oorlogstuig. Het is ook Jamaloodin - die nota bene onlangs een motie van afkeuring aan z’n broek kreeg omdat de coalitiepartijen PS en MAN eentje van wantrouwen toen niet aandurfden - die de begrotingen alles behalve op orde heeft en het parlement niet (tijdig) en onjuist informeert. Dit betreft slechts deze minister en alleen wat op dit moment speelt. Maar daarmee is de hamvraag nog niet beantwoord: Is Jamaloodin verdachte in de strafzaak Bientu, waarin zijn (half)broer hoofdverdachte is, si of no?

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).