Terwijl de politie de medewerking van het publiek vraagt in verband met een reeks voortvluchtige criminelen, terwijl Renaissance Mall voor de zoveelste keer slachtoffer is van een overval op een juwelier en terwijl docenten het werk neerleggen vanwege de agressie op school, hoort de bevolking van de minister van Justitie niets. Een kwestie van prioriteiten stellen. Van bewindsman Wilsoe (PS) met justitie, politie en de openbare orde in zijn portefeuille hebben de meesten de laatste tijd vooral gehoord van zijn controverse met procureur-generaal Piar in de strafzaak Bientu, waarin de minister het openlijk opneemt voor de hoofdverdachte. Dat lijkt voor hem belangrijker dan het wegnemen van het gevoel van toenemend geweld - fysiek én verbaal - en onveiligheid.
De prioriteiten worden wel vaker verkeerd, of op z’n zachtst gezegd opmerkelijk, gelegd. Dat blijkt vaak alleen al uit de dienstreizen; minister Koeiman (MAN) naar Zwitserland om er de ILO-arbeidsconferentie bij te wonen en zijn partijgenoot minister Cooper naar Griekenland om er een maritieme top te bezoeken. Het is moeilijk zich aan de indruk te onttrekken dat deze congressen vooral dienen om een duur en lang snoepreisje te verantwoorden. Maar het kan de MAN- en PS-ministers nauwelijks kwalijk worden genomen, gezien het veelvuldige reizen - al dan niet in privé-jet - door MFK-bewindslieden, met premier Schotte en El Hakim die de kroon spannen.
Ondertussen kampt Curaçao ‘plotseling’ met een tekort van 200 miljoen gulden in 2011 en 2012. De aangepaste begroting voor dit jaar laat alweer drie weken op zich wachten. De Basisverzekering Ziektekosten en alle andere structurele kostenbesparende maatregelen lopen al maanden, zo niet anderhalf jaar, achter. En de Staten... die houdt zich bezig met een parlementaire enquête naar slechts de halve vraag en dus het halve antwoord.
Het chronische gebrek aan sence of urgency in de Staten blijkt ook uit het agenderen van onderwerpen die van nationaal belang zijn. De bespreking met Financiënminister Jamaloodin (MFK) over het tekort op de lopende rekening van de betalingbalans stond gepland voor 4 april, maar komt nu pas op 14 juni aan bod. De vergadering in de Staten met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over de diverse noodlijdende fondsen waar de regering garant voor staat, werd al drie keer uitgesteld: op 2 april, 24 april en 23 mei en kan nu hopelijk op 12 juni worden voortgezet. Prioriteiten stellen is een vak apart.

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).