De komst van elke nieuwe vlucht is toe te juichen. Zelfs als dat het eiland wat kost en ook zelfs als daarvoor een of andere garantie moet worden afgegeven om de luchtvaartmaatschappij over de streep te trekken. Vliegverbindingen zijn als een soort basisinfrastructuur om de bereikbaarheid van Curaçao te optimaliseren en daarmee de toegang tot het eiland van toeristen, waarvan een steeds groter deel van de bevolking leeft. Toerisme is met 23,5 procent goed voor bijna een kwart van de deviezeninkomsten, tegen nog maar 14 procent tien jaar geleden, en is daarmee de grootste en belangrijkste economische sector. Ook de gewone infrastructuur - wegen, bruggen, telecommunicatieverbindingen - kost geld dat wordt opgebracht uit de pot van algemene middelen (lees: belastingopbrengsten). Voor zover luchtvaartmaatschappijen niet uit zichzelf komen, omdat de vraag naar vliegverkeer groot is en de prijs door onderlinge concurrentie tot stand komt, is het dus goed te verdedigen dat een overheid financieel bijdraagt om een verbinding te beginnen. Als het goed is, profiteert daar iedereen van. Het mag echter geen bodemloze put worden en de uiteindelijke baten moeten hoger zijn dan de kosten. Het feit dus dat toeristenbureau CTB en de politiek verantwoordelijke minister Nasser El Hakim (MFK) het is gelukt om een maatschappij als Air Berlin aan te trekken voor een rechtstreekse vlucht vanuit een nog onontgonnen markt als Duitsland, is prima. Duitsers gaan over het algemeen veel en lang op reis en besteden veel. Eerdere plannen om de Duitse toeristische markt aan te boren, strandden tot nu toe vroegtijdig. Investeren in, en zelfs een beheersbaar risico nemen, om vanaf 15 november gedurende een halfjaar - 24 vluchten - een wekelijkse verbinding te beginnen, is daarom verantwoord. Maar behalve dat het geen open-einderegeling mag zijn, dient er ook sprake te zijn van volstrekte transparantie. Dat heeft minister El Hakim tot nu toe niet gegeven. Wel werden beperkte bedragen genoemd voor marketinginspanningen. En eerder waren er geruchten over een garantiebijdrage. Maar nu staat zwart op wit dat Curaçaose overheidsinstellingen garant staan voor 2 miljoen euro. Natuurlijk, in de ‘worst case’. En het is goed dat CTB heeft bedongen dat, mocht van de garantie worden getrokken, er evenveel geld gaat naar marketingondersteuning. Maar 2 miljoen euro, zo’n 5 miljoen gulden, is wel heel veel geld voor 24 keer op en neer vliegen tussen Düsseldorf en Hato. Bovenal echter moeten minister, CTB en CAH open en eerlijk zijn over wat zij doen met gemeenschapsgeld.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.