×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 69 niet laden

Wat al werd gevreesd, is nu de bittere waarheid: Valero staakt per eind maart voorlopig de raffinage op Aruba. De raffinaderij bij San Nicolas boekt dagelijks te grote verliezen om de operatie op verantwoorde wijze voort te zetten, meldt de Amerikaanse multinational. Een dag na de feestelijkheden in verband met Arubadag is dit nieuws, terwijl velen nog nagenoten van een vrije dag, hard aangekomen. Want iedereen beseft wat dit betekent, nadat Valero nog maar recent - eind 2010 - weer was opgestart, toen de nieuwe regering het olieconcern met belastingvoordelen tegemoet was gekomen. In een paar jaar tijd bewoog de Arubaanse economie als een jojo: van een pijnlijke krimp na de stillegging tot een forse groei van zo’n tien procent in 2011, toen de productie was hervat.
Hoewel lang niet meer de economische factor van weleer, omdat het toerisme die rol na de sluiting van Lago in 1985 overnam, heeft de raffinaderij nog altijd wel een flinke impact op de bedrijvigheid. Het platleggen zal dan ook onmiddellijk gevolgen hebben, zeker voor toeleveranciers en personen die indirect van Valero afhankelijk zijn. Dat geldt natuurlijk helemaal voor een nachtmerriescenario, als er geen koper kan worden gevonden en de poorten dicht moeten, want dan zullen er massaal ontslagen vallen. Net zo steil als de economie vorig jaar omhoog schoot, zo meedogenloos hard zal deze dan weer omlaag komen. Dat blijkt ook uit alle analyses van de Centrale Bank van Aruba (CBA) van de afgelopen paar jaar. Hoewel de regering Eman er alles aan doet een oplossing te vinden en zelf nog optimistisch is, zal toch nu al rekening moeten worden gehouden met ‘worst case’. In het bijzonder wat dit betekent voor het achtergebleven en door achtereenvolgende regeringen in Oranjestad verwaarloosde deel van het eiland: San Nicolas, waaraan premier Eman zondag nog beloofde - in Caribisch Engels - vanaf nu alle aandacht te zullen geven. Hier zullen de hardste klappen vallen, mocht het misgaan. De stillegging en de dreigende sluiting onderstrepen de altijd aanwezige kwetsbaarheid van een ministaat als Aruba, maar dus ook van de andere eilanden zoals Curaçao, waarvan de toekomst van de Isla-raffinaderij met de Venezolaanse PdVSA als huurder/exploitant net zo ongewis is. Het is daarom goed dat beide autonome landen deel uitmaken van een groter verband. Dat nu al vanuit de Tweede Kamer de helpende hand wordt toegestoken - voor het geval dat - toont de toegevoegde waarde van goede relaties in Koninkrijksverband.

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).