Als de bonus van 1010 gulden géén verkiezingsstunt is, dan weet niemand het meer. Natuurlijk is 10 oktober straks een historische datum; de dag waarop het Eilandgebied Curaçao de landstatus krijgt. Daar is vijf jaar aan gewerkt. Intensief en met de nodige hobbels en blokkades. Het gevoel van euforie onder de regeerders (lees: PAR) is dan ook wel begrijpelijk, hoewel nooit te vroeg moet worden gejuicht. Premier De Jongh-Elhage verklapte al eerder dat haar regering een ‘verrassing’ in petto heeft; nu wordt duidelijk dat de coalitie een extra geldbedrag voor ambtelijke medewerkers in gedachten heeft. Voor landsambtenaren. Maar dan kan het Bestuurscollege natuurlijk niet achterblijven voor de eilandsambtenaren. Eén groot feest allemaal. Dat 10 oktober niet onopgemerkt voorbij mag gaan, daar zullen de meesten het wel eens over zijn. Zelfs het grootste deel van de oppositie verzet zich niet langer. Maar waarom dit moet gebeuren met gemeenschapsmiddelen (belastinggeld) is niet duidelijk, om maar niet te zeggen onbegrijpelijk. En dan nog wel in verkiezingstijd. Het lijkt allemaal in te druisen tegen alles waarvoor PAR stond toen het begin jaren negentig met veel idealen werd opgericht.
Want goed beschouwd maken de politieke bestuurders richting ambtenaren mooie sier met de portemonnee van een ander. Niet alleen van de lokale burgers en bedrijven die vaak hoge tarieven aan belasting betalen - voor overigens lang niet altijd adequate overheidsservice. Maar óók van Nederlands belastinggeld. Want de enige reden dat regering en BC überhaupt zo royaal kunnen doen, is omdat er kennelijk ruimte is op de begroting. Die ruimte is er feitelijk alleen maar nadat met Nederlandse middelen huizenhoge Antilliaanse en Curaçaose schulden en rentelasten werden en worden gesaneerd.
Los daarvan, welk cadeau hebben de bewindslieden eigenlijk in gedachten voor de niet-ambtenaren: werknemers en werkgevers in de particuliere sector, in wezen de motor van de economie? Ook een bonus van 1010 gulden; in de vorm van een eenmalige belastingkorting misschien? De beroepsbevolking bestaat uit méér dan alleen overheidsdienaren. En what about de AOV-gepensioneerden en andere uitkeringsgerechtigden, zoals onderstandtrekkers? Allen hebben ‘in onzekerheid geleefd’, zoals de coalitie overweegt. Het idee is leuk, maar dan een extraatje voor iedereen en met dank aan de echte donoren.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.