In de Chinese keuken neemt sweet & sour een prominente plek in. De delegatie van de Chinese staatsonderneming Guangdong Zhenrong Energy (GZE) trakteerde de Staten van Curaçao ook op een presentatie met zowel sweet- als sour-ingrediënten. Zo was er het charmeoffensief, waarin het eiland wordt beschreven als dé ideale vestigingsplaats. GZE ziet in het ‘Curaçao-project’ - zoals de voorgenomen overname van de Isla-raffinaderij, constructie van een geheel nieuwe raffinaderij bij Bullenbaai, de ontmanteling vervolgens van Isla en de herontwikkeling van dit deel van het Schottegat inmiddels is gedoopt - een manier om de bevolking welvaart en welzijn te bieden (en natuurlijk ook zelf geld te verdienen). Alle bestaande banen worden gegarandeerd en er komen, zeker in piektijden, vele duizenden bij. Curaçao, al eeuwen geroemd om zijn strategische ligging, wordt ook door GZE gezien als perfecte uitvalsbasis naar de Caribische regio. De relatieve politieke stabiliteit en het op Nederlandse principes gebaseerde rechtsstelsel zijn enorme pluspunten. Kortom: alles wat de meeste eilandbewoners graag willen horen. Dat geldt ook voor de miljardeninvesteringen (goed voor de economie) en de belofte om direct veel schoner te produceren (goed voor het milieu). Het charmeoffensief werd afgesloten met een herhaalde uitnodiging aan de Staten om China te bezoeken en de GZE-installaties met eigen ogen te bezichtigen. Naast al dit sweet, was er ook sour. Aan het adres van Isla/PdVSA. Deze Venezolaanse staatsoliemaatschappij reageert op geen enkele wijze en werkt evenmin mee om een haalbaarheidsstudie nu en een soepele overgang na 2019 of eerder mogelijk te maken. Minder sweet was ook de verklaring in het parlement dat de toevoer van ruwe olie vanuit Venezuela hapert en dat Isla nog maar enkele dagen voorraad zou hebben. Dit wordt ontkend door Isla/PdVSA, maar zo’n stekelige opmerking van GZE is waarschijnlijk bewust gedaan. GZE voert de druk op. En het laat iets zien van de modus operandi. Een vastberadenheid die wel vaker in eigen land en daarbuiten wordt getoond: ,,We hebben tijgers gedood, vliegen geplet en vossen opgejaagd”, zei president Xi Jinping bij het 19e congres van de Communistische Partij in Peking. Hij belooft een modern, welvarend en sterk socialistisch China en staat niet toe dat dit wordt gedwarsboomd. Zo ook opereert GZE, dat het afgelopen jaar heeft laten zien het ‘Curaçao-project’ niet makkelijk meer los te laten. Dezelfde vastberadenheid dient Curaçao aan de dag te leggen door kritisch en alert te blijven en zich niet te laten overdonderen, door zich te realiseren dat er naast sweet ook altijd sour is.

ADCommentaar 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.