Rijksvertegenwoordiger Gilbert Isabella mag van zijn politieke bazen langs de Noordzee niet vliegen met Insel Air. Maar gezaghebber Edison Rijna wel. Beiden wonen en werken op Bonaire - en moeten voor hun werk regelmatig vliegen. Het verschil: Isabella, die op een steenworpafstand van Rijna zijn functie uitoefent, is een rijksambtenaar. De gezaghebber is ‘lokaal’ bestuurder, dat wil zeggen van Bonaire. En dus kennelijk anders, met minder bescherming, dan de Rijksvertegenwoordiger. Dat geldt ook voor alle Bonairiaanse overheidsdienaren versus hun collega’s, vaak op dezelfde werkvloer, die rijksambtenaar zijn. De Nederlandse regering zegt nog geen aanleiding te zien om het begin dit jaar ingestelde verbod aan ‘rijksambtenaren’ om met Insel Air te vliegen, in te trekken. Dat besluit wordt pas in heroverweging genomen als er een positief advies ligt van de Nederlandse Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Dat kan nog wel even op zich laten wachten, zo blijkt uit antwoorden van de inspectie op vragen van het Antilliaans Dagblad. Veiligheid vóór alles. Daarover mag geen enkel misverstand bestaan. Dat zegt ook het begin dit jaar aangestelde nieuwe (interim-)management van de Curaçaose luchtvaartmaatschappij. Maar de argumentatie van Den Haag om het verbod te handhaven ‘klopt niet’ en is ‘onbegrijpelijk’, zegt de top. De bescheiden en keurige directie van Insel vergeet erbij te vertellen: ‘is niet consistent’ en ‘deugt mede daarom niet’. Of Insel is onveilig, maar dan voor álle reizigers en zeker ook voor alle ambtenaren - en niet te vergeten de gewone burgers - van Caribisch Nederland; en eigenlijk ook voor de inwoners van de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten met een Nederlands paspoort. Of de maatschappij is wel veilig en eenieder kan/mag gewoon in een toestel van Insel stappen. Het meest bizarre is nog wel dat Insel wel gewoon dagelijks meerdere keren op de Flamingo Airport van Bonaire - lees: Nederlands grondgebied - mag landen en opstijgen om mensen te brengen en op te halen. Blijkbaar is Insel niet (te) gevaarlijk voor BES-inwoners, als ze maar geen Nederlandse ambtenaar zijn. Maar helemaal apart is wel dat Insel na orkaan Irma door Defensie werd ingeschakeld voor transport van hulpverleners en militairen naar Sint Maarten en tevens evacuatievluchten terug naar Curaçao en later ook op Sint Eustatius mocht vliegen voor een bijzondere hulpvlucht. Ook hier weer: niet te riskant voor wie geen rijksambtenaar is?

ADCommentaar 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).