De recente berichten over Guangdong Zhenrong Energy (GZE), de beoogde overnamekandidaat van de Isla-raffinaderij, zijn reden voor extra alertheid. Niet voor code rood, maar wel voor geel en misschien zelfs oranje. De sussende woorden van topman Bingyan Chen - dat er niets aan de hand is - ten spijt, gerustgesteld heeft hij velen nog niet. Zo zijn er indicaties dat er rond GZE en dochters Titan Petrochemicals - geselecteerd als ‘preferred bidder’ voor de bouw van de LNG-terminal bij Bullenbaai - en Fame Dragon het nodige speelt. Laatstgenoemde is meerderheidsaandeelhouder in Titan en op haar beurt volledig in handen van Guangdong Zhenrong (Hong Kong), meldt een officieel memorandum van Titan. Zo ‘los’ staat GZE dus ook weer niet van Hong Kong, ook al is er vanuit Chinese optiek een wezenlijk verschil tussen deze voormalige Britse kroonkolonie en de Volksrepubliek China, de thuisbasis van GZE. Het rommelt intern, blijkt uit een e-mail van 29 september waarin Chen zich tegenover het MDPT (Multidisciplinair Projectteam) verdedigt door te stellen dat dit alles slechts is te herleiden tot een kwaadaardige actie van de Titan-topman. ,,Please ignore this announcement. It has no effect on what we are doing”, schrijft hij. Waarschijnlijk wacht deze Chinese staatsgigant GZE inderdaad geen liquidatie en loopt het allemaal niet zo’n vaart. Maar voor Curaçao staat er te veel op het spel om er geen acht op te slaan. De einddatum van het huidige contract met PdVSA eind 2019 nadert snel. Ruim een jaar al is de focus - en voor velen de hoop - gericht geweest op GZE, dat in wezen gouden bergen belooft met modernisering, uitbreiding en schonere productie. Documenten werden ondertekend, zoals onlangs nog MoU’s met een reeks overheids-nv’s.
Wat nog altijd ontbreekt echter zijn de gevraagde bewijzen die een vast onderdeel zijn van het due diligence-proces. Die heeft GZE nog niet laten zien. Met de berichtgeving van de afgelopen dagen in het achterhoofd, dienen betrokkenen waakzaam te zijn. MDPT, dat er onder ex-voorzitter Werner Wiels een flink zooitje van heeft gemaakt, overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) en het kabinet-Rhuggenaath moeten spijkerharde garanties eisen. GZE dient alle gesignaleerde risico’s overtuigend weg te nemen en volstrekt transparant te zijn. Want wat betekent ‘GZE is currently under audit by the Chinese government and is subject to possible reorganization’, zoals Chen aan het MDPT meldt? De Curaçaose aanpak moet meer dan ooit gebaseerd zijn op ‘trust but verify’.

ADCommentaar 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.