,,De Arubaanse economie zal naar verwachting in 2017 met 3,4 procent groeien (in reële termen), op voorwaarde dat in juli 2017 een begin wordt gemaakt met de over 48 maanden gefaseerde investering in renovatie van de raffinaderij.” Deze zin staat in de jongste Economic Forecast Monitor van de Centrale Bank van Aruba (CBA). Niets meer en niets minder. Een reële groei van 3,4 procent na een krimp van -0,5 procent in 2015 en -0,2 procent in 2016. Ambitie is de Arubaanse politicus (vooral die aan de regeringsmacht is) niet vreemd. Het is vaak zelfs lovenswaardig hoe ambitieus opeenvolgende regeringen in Oranjestad te werk gaan. Maar helaas gaat dit ook regelmatig ten koste van realiteitszin, waarbij niet geschroomd wordt het aanvankelijk groeicijfer naar beneden bij te stellen. Dat geldt mogelijk ook voor de streefgroei voor de resterende maanden van 2017. Die is - in de letterlijke woorden van de CBA - nagenoeg geheel afhankelijk gemaakt van wat er staat te gebeuren met de raffinaderij te San Nicolas. Het is opvallend dat de Arubaanse Centrale Bank hiermee (nu pas) komt, bijna medio juli - dus als de helft van het lopende jaar er reeds op zit - en in de maand waarin de beloofde en langverwachte investeringen plaats zullen (moeten) vinden. Het is goed om exact na te gaan hoe de politiek-onafhankelijke Centrale Bank het precies opschrijft: onder de premisse dat de investeringen per 1 juli geëffectueerd worden kan dit groeicijfer worden gehaald. Maar of die premisse - want daar draait het allemaal om - werkelijkheid wordt, is natuurlijk voor iedereen nog de grote vraag. Voor de regering zelf wellicht, maar zeker wel voor de oppositie, voor de CBA, voor het College Aruba financieel toezicht (CAft) en vooral voor de bevolking die er recht op heeft goed, eerlijk en volledig te worden voorgelicht. Het kabinet-Eman speelde deze week bij monde van AVP-minister Mike de Meza de bal handig terug richting de Centrale Bank; het geld voor de renovatie is er al, want immers reeds toegezegd en afgerond door Citgo Aruba en Citgo Holding in de Verenigde Staten, het is nu nog wachten op allerlei goedkeuringen van de CBA. Het is niet dat Aruba of de regering succes niet wordt gegund, maar de twijfels die bestaan over de uitvoering door Citgo, een volle dochter van het Venezolaanse PdVSA, die volgens internationale analyses Citgo heeft uitgehold door het aangaan van astronomische leningen. De CBA formuleert het daarom zo en volgt daarmee de lijn en de uitspraken van de Arubaanse regering van premier Mike Eman. Vriend en vijand kunnen zich zo voorstellen dat vóór de verkiezingen op 22 september in Aruba de regering geen andere lijn zal uitdragen.

ADCommentaar 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).