Demissionair minister Maxime Verhagen van Buitenlandse Zaken heeft het Koninkrijk, maar vooral ook de Nederlandse Antillen en Aruba, een grote dienst bewezen door vrijdag een ongepland bliksembezoek te brengen aan Caracas. Hij sprak daar met zijn Venezolaanse ambtgenoot Nicolás Maduro om de belangrijkste plooien in de relatie tussen het Koninkrijk en de Bolivariaanse regering-Chávez glad te strijken. Het werd hoog tijd, want hoewel van een werkelijk bedreigende situatie geen sprake leek, maakte de regering in Venezuela wel steeds vaker openlijke verwijten richting Den Haag met de ABC-eilanden als speelbal. Dat Chávez en zijn ministers zich daarbij bezorgd uitlieten over de aanwezigheid van de Amerikaanse FOL-bases op Hato en Reina Beatrix, valt misschien nog enigszins te begrijpen. Maar dat het Venezolaanse staatshoofd daarbij ook een paar keer aanspraak leek te maken op de eilanden - die zouden zich in Venezolaanse territoriale wateren bevinden - en zelfs zover ging door te stellen dat deze bevolkingen tegen hun wil in deel uitmaken van het Koninkrijk, is volstrekt onaanvaardbaar. Verhagen en Maduro hebben nu in officiële verklaringen laten vastleggen elkaars ‘territoriale integriteit en soevereiniteit absoluut te erkennen en te respecteren’. Dat lijkt misschien slechts formaliteit, maar is in werkelijkheid geen onbelangrijke vaststelling; een herbevestiging van de status quo. Daarover kan dus geen discussie meer bestaan. Afgesproken is voorts dat voortaan ‘eerlijk en direct’ zal worden gecommuniceerd. Met andere woorden: niet meer via de (staats)media of met gebruikmaking van wereldpodia, zoals vorig jaar tijdens een top in Kopenhagen toen Chávez het Koninkrijk verbaal aanviel. Al het andere wat vrijdag in Caracas is afgesproken is mooi meegenomen. Samenwerking op economisch, sociaal, cultureel en commercieel gebied is altijd welkom. Het gaat daarbij natuurlijk uiteindelijk wel om concrete daden, niet alleen om mooie, loze beloften. Ten aanzien van de toezegging van de rol van PdVSA met betrekking tot de raffinaderijen op Aruba en Curaçao en de studie naar de haalbaarheid van een gaspijpleiding naar Aruba, kunnen de zuiderburen laten zien wat hun woord waard is. Aruba, Bonaire en Curaçao - direct voor de kust van Venezuela - zijn gebaat bij rust aan het ‘front’. Verhagen heeft als Koninkrijksminister aangetoond dit goed te begrijpen en samen met premier Mike Eman van Aruba en een hoge regeringsvertegenwoordiger van de Antillen in Caracas een krachtig diplomatiek signaal afgegeven, namelijk dat alleen de weg van de dialoog een heilzame is.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.