Toeval of niet. Maar uitgerekend een dag voor de Internationale Vrouwendag ontplofte de tikkende bom binnen de PNP en was de breuk tussen kopstuk Suzy Camelia-Römer, de demissionaire minister van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning, en haar partij een feit. ‘Nashonal’ leverde in het verleden maar liefst drie van de vijf vrouwelijke premiers van de Nederlandse Antillen, de benaming vrouwvriendelijke partij ligt daardoor voor de hand. Op het eerste gezicht lijkt de strijd om het lijsttrekkerschap aan de basis te liggen van de breuk. De bewindsvrouw haalde bij de verkiezingen van vorig jaar als nummer twee op de lijst het dubbele aantal stemmen van wat politiek leider, annex lijsttrekker, Humphrey Davelaar kreeg. Hij kondigde na de verkiezingen aan dat het tijd was voor een nieuwe politiek leider. Het proces daartoe was ook al in gang gezet, maar toen was er plotseling de regeringscrisis en werden er nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Voor Davelaar stond het vast dat hij de lijst toch zou aanvoeren. Maar Camelia-Römer en andere groepen ‘jongeren’ binnen de partij deelden die mening niet. Zij vonden de gang van zaken ondemocratisch. De druppel die de emmer deed overlopen, was dat de ledenvergadering om over het lijsttrekkerschap te praten eenzijdig werd afgeblazen. Aldus Camelia-Römer in haar brief aan het bestuur, waarin zij aankondigt niet langer beschikbaar te zijn. Het is vooralsnog onbekend waarom Davelaar zich stug vastklampt aan het leiderschap. Maar belangrijker nog, welk hoger doel hij hiermee hoopt te dienen. De partij scoorde onder zijn leiding onder de maat. Het partijbelang, laat staan het nationaal belang, hoort altijd boven het persoonlijk belang te staan. Zita Jesus-Leito van PAR heeft recent laten zien dat het mogelijk is om als politiek leider over de eigen schaduw heen te stappen. Jesus-Leito nam wijselijk een stap terug, waarna Eugene Rhuggenaath, de demissionaire minister van Economische Ontwikkeling en voorheen de nummer twee op de lijst, bij de komende verkiezingen de lijsttrekker is van PAR. Rhuggenaath haalde, net als in het geval van Camelia-Römer, beduidend meer stemmen dan de lijstaanvoerder. PAR kan met een gerust hart de verkiezingen in. Nashonal daarentegen heeft zichzelf, met dank aan de politiek leider en de onwijze mensen om hem heen, veroordeeld tot een onafwendbare, zelf veroorzaakte, electorale nederlaag op 28 april. Waarbij de oudste nog in de Staten vertegenwoordigde partij zichzelf de das omdoet.

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).