Het is zijn strategie en hij slaagt er ook nog in zijn zin te krijgen. Sla onzin en populisme uit en je krijgt de aandacht. Amparo dos Santos van de kersverse Statenfractie Kòrsou di Nos Tur (KdNT) komt na een bezoek aan de gevangenis met een aantal rake uitspraken en haalt gelijk het nieuws. Als ‘opwarmertje’ had hij voorafgaand aan zijn persconferentie beweerd dat minister Navarro van Justitie ‘homoseksualiteit bevordert’ met het onder gedetineerden uitdelen van condooms. Dit laatste wordt ontkend door de gevangenisleiding, maar los daarvan zijn het ondoordachte en discriminerende uitlatingen van een volksvertegenwoordiger, die er blijkbaar verder geen rekening mee houdt dat condooms er vooral zijn ter bescherming van mensen; in dit geval personen die onder de verantwoordelijkheid vallen van Justitie en dus het Land. Overigens heeft Dos Santos ook de oplossing voor het ongewenste instituut gevangenis. Om tientallen miljoenen te besparen kan deze beter worden afgeschaft. De buitenlandse criminelen niet meegerekend, gaat het om een paar honderd Curaçaoënaars die nu nog vastzitten en - naar het oordeel van KdNT - beter tewerkgesteld kunnen worden tegen pakweg 2.000 gulden per maand. Dan zijn ze productief en hoeven ze niet duur achter de tralies te worden gezet en bewaakt; dat scheelt op de Landsbegroting. Aldus Dos Santos, met tijdens de persconferentie naast hem een grijnzende oud-minister van Justitie, Norberto Ribeiro, die zelf jarenlang verantwoordelijk was voor het gevangeniswezen, en als nummer 2 van KdNT, nu Statenlid is. KdNT gaat er voor het gemak van uit dat a) moordenaars, overvallers, gangleden, drugssmokkelaars, kinderaanranders of mannen die zich schuldig hebben gemaakt aan huiselijk geweld zich makkelijk laten leiden naar een baantje. En b) dat de gemeenschap dan verder gerust en veilig verder leeft. Dommer kan haast niet. Terug naar de condooms in het gevang. Dos Santos kon het niet nalaten publiekelijk te verkondigen wat hem - naar eigen zeggen - zou zijn verteld door gedetineerden en welke obsessieve gedachte hem als parlementariër kennelijk zelf danig bezighoudt: laat de minister van Justitie maar naar hier komen ‘zodat we de condooms op hem kunnen uittesten’. Walgelijk. Gedacht moet worden aan de historische woorden van Army Counsel Joseph Welch tijdens de soms beschamende McCarthy-verhoren: ,,At long last, have you left no sense of decency?”

ADletters logo


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).