Het Land Curaçao, dat net bezig is uit het dal van langdurige economische stilstand te kruipen, is het meest gediend met stabiliteit en het voorkomen van stagnatie van het bestuur. Het is daarom zeer te betreuren dat het Statenlid Marilyn Moses (ex-PAIS) om weinig overtuigende redenen de partij de rug toekeerde en daarmee de val van het kabinet-Whiteman op haar geweten heeft. Crisisberaad om met behulp van PAR de steun voor de PS/PAIS/PNP/Sulvaran-regering te verbreden, heeft dat niet kunnen voorkomen. Toch waren partijen elkaar maandag dicht genaderd en lijkt het gemis aan onderhandelingstactiek de hervormingspoging parten te hebben gespeeld. De PAR wilde een waslijst aan inhoudelijke punten in een bereidwilligheidsverklaring vastleggen, wat PS in het verkeerde keelgat schoot. ,,Wij zijn niet bang voor nieuwe verkiezingen”, had de officieuze leider Jaime Córdoba van Soberano gezegd, waarna PS-premier Ben Whiteman een telefoontje kreeg dat hij het ontslag van zijn ministers kon aanbieden bij de gouverneur. De laatste houdt het er op dat het ‘vooralsnog niet mogelijk is gebleken om tot een verbreding van de coalitie te komen’. Van ontbinding van de Staten is (nog) geen sprake. Van vervroegde verkiezingen dus ook niet. De komende dagen zullen er consultaties worden gehouden. Dit houdt in dat het nog alle kanten op kan gaan. Ook nog altijd een kabinet-Whiteman plus PAR. Qua continuïteit is daar veel voor te zeggen, want het regeerprogramma blijft daarmee grotendeels intact. In dat geval komt de nieuwe coalitie zelfs sterker uit de bus. De basis in het parlement wordt dan verruimd van eerst 11 naar 12 van de 21 Statenzetels, waardoor de regering steviger in het zadel komt te zitten en er tevens niet direct weer sprake is van een bestuurscrisis mocht één Statenlid zijn of haar zetel inzet maken van een dispuut. Mocht dat lukken - en er lijkt in de samenleving brede steun voor te zijn - dan moet de zittende ministersploeg aangevuld met PAR-bewindslieden in de resterende periode tot aan de (reguliere) verkiezingen in de tweede helft van 2016 wel vooral doorpakken. Het land heeft daar meer aan dan een periode van campagne. Dat geldt ook voor de meeste partijen. Voor vrijwel allemaal komt een spoedige gang naar de stembus te vroeg. Alleen voor MFK van ex-premier Gerrit Schotte, verdachte in de strafzaak Babel, kunnen de verkiezingen niet vroeg genoeg komen. Het merendeel van de overige partijen moet echter eerst nog de verkiezingskas spekken en orde op zaken stellen in eigen huis, met de grootste regeringspartij PS - waar richting en leiderschap ontbreken - voorop. Stabiliteit vereist dat partijen de komende dagen nog een uiterste poging doen.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).