Voor de bewoners in de wijken die dagelijks last hebben van de raffinaderij en de samenleving als geheel, was de berichtgeving van vorige week over de uitstoot van de Isla ronduit verwarrend. De Isla meldde zelfs als eerste dat de raffinaderij zich aan alle lokale en internationale milieunormen houdt. De stichting Schoon Milieu op Curaçao (Smoc) reageerde gelijk daarop met een bericht dat de raffinaderij zich niet aan de normen houdt. Daarmee dreigt de vraag of en hoe de raffinaderij zich schuldig maakt aan kwalijke uitstoot, uit te monden in een discussie voor ingewijden die met tabellen en normen lijken te goochelen en de indruk wekken over totaal verschillende zaken te praten. Ongeveer een maand geleden werd bekend dat de Isla, de CRU (voorheen BOO), Refineria di Kòrsou en andere bedrijven in het Schottegatgebied de koppen bij elkaar hadden gestoken om de luchtvervuiling in die zone aan te pakken. Overheids-nv’s Aqualectra en Buskabaai, die een exploitatieovereenkomst heeft met de Asphalt Lake Recovery, zouden ook deel uitmaken van de groep. Tegen die achtergrond is het verwonderlijk dat de raffinaderij een maand na dato roept dat er geen vuiltje aan of in de lucht is. Overigens is het initiatief van de Isla en de andere industrieën in het Schottegatgebied toe te juichen. Maar daarmee is de vraag nog niet beantwoord wie er nu gelijk heeft. Vooralsnog is de enige autoriteit die uitsluitsel zou kunnen bieden aan bezorgde burgers en mensen die niet meer weten of zij de Isla of de Smoc moeten geloven, stil gebleven. Een gemiste kans voor het verantwoordelijke ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). Aan de hand van de metingen van de eigen Milieudienst, kan het ministerie duidelijk maken hoe het met de normoverschrijding van de industrieën is gesteld. Daarbij moet het departement niet schromen om de vervuiling van een ‘eigen’ overheids-nv als Aqualectra niet alleen aan de kaak te stellen, maar ook bekend te maken hoe dit aangepakt kan worden. In de breed gedragen maatschappelijke discussie over de groene aanslag en de rechtszaak die Smoc en de stichting Clean Air Everywhere voerden, gebood de rechter de partijen om met elkaar in overleg te gaan. Dat overleg was mogelijk succesvol, maar liet ook zien dat de overheid de klacht van de eisende partijen serieus neemt. Anno 2015 pikken burgers het niet langer dat de raffinaderij, zoals dat jarenlang door de regeringen is getolereerd, ongestoord doorgaat met een structurele aanval op de volksgezondheid. Geen welles-nietesspelletje: het woord is aan GMN.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).