Aqualectra is er als de kippen bij om te melden dat het nutsbedrijf vertrouwelijk omgaat met klantgegevens en dus niet verantwoordelijk is voor de - onthutsende - informatie over ‘hoogstwaarschijnlijke manipulatie’ door het WTC met de stroommeter, zoals gisteren door deze krant op basis van documenten gepubliceerd. Dat is erg netjes van het energiebedrijf. Zo hoort het ook. Minder netjes, en zo hoort het in elk geval niet, is het kennelijk feit dat World Trade Center Curaçao van de Venezolaanse ondernemer De Stefano doelbewust heeft geprobeerd om niet of in ieder geval fors minder te betalen voor de wel gretig afgenomen en verbruikte elektriciteit. Dit gedurende meerdere jaren en ook op grote schaal. Namelijk tussen 2009 en 2013 en voor een totaalbedrag van 10,3 miljoen gulden. Stuitend. Aqualectra verdient een pluim dat het niet alleen probeert de eigen efficiëntie op te krikken - ook al gebeurt dit moeizaam - en dat het achter de ‘kleine’ stroomaftappers in de meer armlastige wijken aangaat. Maar dat óók de grote jongens worden aangesproken én aangepakt. Het zogenaamde ‘lekverlies’ is al jaren met ruim 25 procent extreem hoog en onlangs heeft toezichthouder BTP daarover gesteld dat dit ten minste binnen de meer acceptabele internationale norm van 17 procent moet vallen. Dit lekverlies wordt dus echter niet alleen veroorzaakt door kruimeldieven en verouderde leidingen en kabels, maar naar het zich laat aanzien ook gewoon door ‘ongerechtvaardigde verrijking’. Dat is een maatschappelijke wantoestand die niet getolereerd mag worden en wel degelijk publiekelijk aan de kaak dient te worden gesteld. Al is het maar omdat elk van de vijf miljoen kilowattuur (kWh) die het WTC jaarlijks verbruikt, maar door geknoei met de meter zich niet laat factureren, uiteindelijk wel voor rekening komt van de overige Aqualectra-klanten. Ook met hen, goedwillende en plichtsgetrouwe keurig betalende burgers en bedrijven, moet het overheidsnutsbedrijf rekening houden. Een huishouden dat zijn rekening niet op tijd betaalt, wordt zonder pardon afgesloten. Maar een (internationaal) handels- en congrescentrum dat tot twee keer toe de zegels op de Aqualectra-apparatuur verbreekt, de stroomspoelen saboteert en ook nog eens een niet gekeurd gebouw (in dit geval hotel) onrechtmatig door middel van een zelf getrokken kabel op het net aansluit, verdient geen begrip of medelijden. Dat het hier een groot businesscomplex betreft en dat daarmee (in)direct de reputatie van zakelijk Curaçao op het spel staat, mag geen doorslaggevende rol van betekenis spelen. Lei pa un lei pa tur. Voor iedereen is de wet gelijk. Aqualectra zit er gelukkig bovenop. Wellicht dat ook het Openbaar Ministerie (OM) er een kijkje moet gaan nemen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.