Van onze correspondent
Den Haag - Koning Willem-Alexander en koningin Máxima brengen van 30 november tot en met 2 december een bezoek aan de door orkaan Irma getroffen Bovenwindse eilanden.


koningStaatssecretaris van Koninkrijksrelaties Raymond Knops (CDA) begeleidt het koninklijk paar, maar begint zijn eigen programma al op 27 november. Tijdens dat deel van het bezoek zal de bewindsman nader kennismaken met de bestuurders van de eilanden en spreken met vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en ngo’s over de wederopbouw die nodig is als gevolg van orkaan Irma. Ook bezoekt hij diverse organisaties en instellingen op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba.
Knops zegt uit te kijken naar zijn eerste bezoek aan het Caribisch deel van het Koninkrijk sinds zijn benoeming: ,,Ik wil met eigen ogen kunnen zien hoe de situatie nu is voor de bevolking van Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba. Na de zware orkanen die de eilanden hebben getroffen, is er direct gestart met het leveren van noodhulp. Daarnaast heeft het kabinet voor de noodzakelijke wederopbouw onlangs 550 miljoen euro vrijgemaakt voor Sint Maarten en 67 miljoen euro voor Saba en Sint Eustatius. Daar moeten we nu snel mee aan de slag.”
Het programma van de staatssecretaris begint maandag 27 november op Sint Maarten. Hij bezoekt Saba vanaf de middag van 28 november. In de middag van 29 november komt hij aan op Statia. De volgende dag arriveert het Koninklijk paar daar.
Op 1 december zijn Willem-Alexander en Máxima op Saba bij de viering van Saba Day. Naast de viering van deze traditionele feestdag wordt er op Saba aandacht besteed aan natuurbehoud. Tot slot bezoeken de koning en koningin op 2 december Sint Maarten. Dit bezoek staat vooral in het teken van de wederopbouw van het eiland na de verwoestingen die orkaan Irma begin september heeft aangericht. Kort na de orkaan bracht het staatshoofd ook al een bezoek aan de getroffen eilanden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.