Door Els Kroon
Willemstad - Uit de klaslokalen van het Kolegio Maria Auxiliadora klonken gisteren niet alleen vrolijke kinderstemmen maar ook muziek. De school in Santa Maria, waar de bekende Curaçaose mezzosopraan Tania Kross leerde lezen en schrijven, is uitgekozen voor het startproject van het Curaçaose ‘Leerorkest’, naar het voorbeeld van de Nederlandse stichting, die tien jaar geleden werd opgericht.


OPLeerorkest gestartDe ervaring die voorzitter en muzikant Marco de Souza opdeed bij meer dan 80 leerorkesten door heel Nederland brengt hij, met medewerking van lokale docenten en vrijwilligers, in de praktijk in Curaçao. Gisteren maakten 100 kinderen van groep 4 en 5 enthousiast kennis met zeven muziekinstrumenten, die samen een symfonieorkest kunnen vormen. En dat is ook de bedoeling. Op de komende Dia di Bandera zullen de kinderen op het Brionplein laten horen wat ze in acht maanden geleerd hebben op viool, dwarsfluit, trompet, trombone, hoorn, klarinet en slagwerk.
Het leerorkest kan rekenen op de steun en medewerking van diverse bekende Curaçaose zangers en musici. Tania Kross haalde het project naar Curaçao en ook Izaline Calister draagt haar steentje bij met het schrijven van arrangementen van Curaçaose liedjes. Dirigent Dennis Aelse coördineert als artistiek leider de docenten, en Axel Prudencia en Leo Martis maken de leerlingen wegwijs in de wereld van drum en trombone.
,,Iedereen kan muziek maken”, zegt Roy Kross, de vader van Tania die het voorzitterschap van de Curaçaose stichting met veel plezier op zich heeft genomen. ,,Muziek stimuleert samenwerking, het is een vorm van communicatie, die ook het leren van andere vakken stimuleert, zoals het rekenen”, vindt Kross.
Ook de Nederlandse voorzitter roemt het sociale aspect van het maken van muziek. Alleen al in Amsterdam zijn er 21 scholen bij het project aangesloten die 32 leerorkesten vormen. De stichting heeft inmiddels 7.000 instrumenten in beheer, waarvan er honderd het komende jaar op Curaçao worden gebruikt. De kinderen kregen gisteren eerst gezamenlijk een miniconcert, uitgevoerd door de aanwezige Nederlandse en lokale docenten, waarna ze in groepen van tien hun eerste stappen op muzikaal gebied mochten zetten.
Bij de violen ontstonden aandoenlijke taferelen, bij de trompetten, trombones en hoorns gingen de wangen bol en op de drums dienden zich al aardige talenten aan, niet in het minst bij de meisjes. Na afloop van de kennismaking mogen de kinderen drie voorkeurinstrumenten aangeven waarmee zoveel mogelijk rekening wordt gehouden bij de lessen, die wekelijks op school en onder schooltijd plaatsvinden, evenals de repetities van het orkest. De viool en het slagwerk bleken al meteen favoriet. ,,Het is een groot privilege voor onze school”, zegt schoolhoofd Giana ‘Gigi’ Murray-Anasagasti trots. Ook het RKCS onderschrijft de visie van het Leerorkest van harte.
Initiatiefnemer De Sousa: ,,Wij vinden dat kunst voor iedereen is. Maar muziekeducatie is vaak hoogdrempelig en kostbaar. Wij willen die drempel verlagen zodat álle kinderen de kans krijgen om muziek te leren maken. In Nederland wordt het project voor 60 procent gesubsidieerd door de overheid via het criminaliteitsfonds van justitie. Wij hopen dat dit ook op Curaçao wordt gerealiseerd. Daarnaast dragen particulieren, stichtingen en het bedrijfsleven bij.”
Brigitta Lacroes, coördinator voor de lokale stichting (5202414, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) onderhoudt contacten met het Prins Bernhard Fonds, het team van Kura di Arte en Funmiles, voor het marketingplan. Statenlid Giselle Mc William (MAN) vertegenwoordigde gisteren het parlement.
Op Curaçao zijn de artistieke vakken op de meeste scholen wegbezuinigd, het Leerorkest kan dat tij weer keren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.