Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De koop van het Plaza Hotel wordt teruggedraaid. John Burcham, ceo van Allied United Financial Corporation (AUFC), heeft niet betaald en zal aansprakelijk worden gesteld voor de kosten van de veiling. Girobank zal zo snel mogelijk een nieuwe veiling uitschrijven.

plaza
Dat zeggen nauw betrokkenen bij de verkoop van het hotel. Waarom AUFC niet heeft betaald, blijft gissen, maar wel staat vast dat er iets mis is gegaan rond de garantiestelling van de betaling. Burcham heeft direct na de veiling op 20 juli geen ‘onherroepelijke bankgarantie’ overhandigd, zoals in de veilingvoorwaarden is vastgelegd en blijkbaar was de tweede optie om ‘een andere zekerheid te stellen ten genoegen van de executant tot bedrag van het bod’ minder hard dan gedacht. Van de betaling van de 9 miljoen dollar is het nooit gekomen.
Burcham was 20 juli de enige bieder, maar volgens minister Steven Martina (MAN) van Economische Ontwikkeling zijn er ‘een aantal groepen die interesse hebben getoond’ om het Plaza-gebouw te kopen. ,,Maar of zij ook werkelijk zullen inschrijven voor een nieuwe veiling kan ik niet bevestigen”, zegt Martina. Ook Ramon Koffijberg, directeur van Curaçao Investment & Export Promotion Agency (Cinex), weet dat er meer belangstelling is. De betreffende partijen zijn volgens hem niet op de veiling op 20 juli verschenen, omdat die pas in juni werd aangekondigd. ,,Dat was te kort dag voor een goede voorbereiding en viel bovendien in de zomervakantie. Wij dachten echt dat er geen enkele partij zou bieden”, zegt Koffijberg.
Omdat het erop lijkt dat de Amerikaan gewoonweg het geld niet beschikbaar heeft en een bankgarantie ontbreekt, is het niet aannemelijk dat de kosten voor de veiling en de boete van twaalf procent rente per dag nog betaald zullen worden. Burcham zou ook de enige bieder zijn geweest tijdens de veiling van de roerende goederen in het hotel die door de Landsontvanger en de Sociale Verzekeringsbank werd uitgeschreven. Allied United Financial Corporation zou de totale inventaris voor 647.000 gulden hebben opgekocht. Het is niet bekend of deze betaling is ontvangen door de betreffende instanties.
Girobank besloot tot de veiling van Plaza toen het hotel begin juni opnieuw werd afgesloten van elektriciteit. De hypotheek die de bank in 2006 verstrekt aan de bedrijven die het hotel van Van der Valk kopen - de op Curaçao gevestigde nv Fort Shore en de Bayside Holding Group Limited op de Britse Maagdeneilanden - wordt niet afgelost. De schuld aan de Girobank is op 14 juni opgelopen tot bijna 26 miljoen gulden.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.