Cifa-voorzitter: Non-compliance is voor Curaçao geen optie.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Cifa, IFG en VAB - kortom de private sector - bundelen samen met de publieke sector de krachten zodat Curaçao op korte termijn de volgende stap maakt op het gebied van ‘compliance’: het voldoen aan de internationale regels op het gebied van fiscale informatie-uitwisseling en transparantie, zoals uitgedragen door de Oeso (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling; Engels: OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development).

oeso2
De Cifa (Curaçao International Financial Services Association), heeft jarenlang gelobbyd bij de overheid en samen met die overheid naar eigen zeggen ‘heel hard gewerkt’ aan het up-to-date houden van wetgeving en het voldoen aan de vereisten van onder andere Fatca (de Amerikaanse Foreign Account Tax Compliance Act), CRS (Common Reporting Standard) en FATF (Financial Action Task Force).
Maar het hebben en aanpassen van wetgeving alléén is niet genoeg; de sector moet zich daar ook aan houden. ,,Iedereen moet zijn steentje bijdragen, en wij moeten harder gaan optreden,” zegt Cifa-voorzitter Anuschka Cova tegen het Antilliaans Dagblad.
Andere belangen- en beroepsorganisaties als de International Financial Group (IFG) en de Vereniging Antilliaanse Belastingadviseurs (VAB) sluiten zich hier eensluidend bij aan. Aan de overheid gerelateerde instellingen zoals de stichting Belasting Accountantsbureau (Stichting BAB) en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) zitten op dezelfde lijn en zullen forse boetes opleggen aan trustbedrijven die zich niet aan de geldende wet- en regelgeving houden. Het intrekken van de vergunning behoort, als ultimum remedium, ook tot de mogelijkheden. ,,Er staan 3.000 tot 5.000 banen in onze sector op het spel”, aldus de voorzitter.
Cova: ,,Largely compliant zijn is essentieel om überhaupt nog mee te tellen en internationaal financiële business te kunnen blijven doen.” Eerdergenoemde organisaties en instellingen zoals Cifa, IFG, VAB, maar ook de Kamer van Koophandel (KvK), Stichting BAB, CBCS en het ministerie van Financiën zijn continu in gesprek met de Oeso.
Medio juni volgt een interim-rapport van de Oeso, waarop nog kan worden gereageerd. Dan is er de ‘Fase 2 Peer Review’ waarbij de geldende regelgeving van Curaçao met andere Oeso-landen vergeleken gaat worden, waarna in november het voor de sector uiterst belangrijke oordeel wordt geveld of Curaçao voldoet aan de huidige nieuwste internationale standaarden van regelgeving en transparantie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.