Van onze correspondent
Den Haag - De situatie in Venezuela heeft op velerlei terreinen een directe impact op Curaçao, Aruba en Bonaire en baart het kabinet in Den Haag daarom grote zorgen. Dat stelt minister Bert Koenders (PvdA) van Buitenlandse Zaken in zijn brief aan de Tweede Kamer.


Venezuela,,De economieën van Venezuela en het Caribisch deel van het Koninkrijk zijn met elkaar verweven. Vooral in sectoren energie, migratie en toerisme kan de crisis in Venezuela voelbaar impact hebben op de Koninkrijkslanden. Maar ook op sociaal, cultureel en familiaal gebied bestaan talrijke banden tussen het Caribisch deel van het Koninkrijk en Venezuela", aldus Koenders.
De minister vreest met name een mogelijk failliet van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA waarvan hij de situatie 'verre van rooskleurig' noemt. ,,PdVSA en de Amerikaanse dochteronderneming Citgo zijn beide actief in de raffinaderijen op respectievelijk Curaçao en Aruba. Een financiële crisis binnen PdVSA kan direct gevolgen hebben voor de economieën van het Caribisch deel van het Koninkrijk.”
Koenders maakt melding van intensieve contacten met de autoriteiten in Caracas: ,,Juist het feit dat Venezuela en het Koninkrijk directe buurlanden zijn, geeft een bijzondere betekenis en gewicht aan de bilaterale betrekkingen. Deze betrekkingen worden mede vormgegeven door het Memorandum of Understanding (MoU) tussen het Koninkrijk en Venezuela uit 2013. Het MoU verschaft ons een belangrijk forum voor overleg en open gedachtewisseling, dus ook over zaken waarin van mening wordt verschild.”
Naar nu blijkt heeft Koenders in het kader van het MoU onlangs een 'hoog ambtelijke missie' naar Venezuela gestuurd. ,,Om onze groeiende zorgen direct te uiten aan de viceminister van Buitenlandse Zaken over de politieke, economische, sociale en humanitaire situatie. In het gesprek is onder meer gewezen op het belang van respect voor de Grondwet, de vrijheid van demonstratie, het belang van verkiezingen en de noodzaak tot serieuze onderhandelingen met de oppositie om te komen tot een vreedzame oplossing. In het gesprek is aangegeven dat het Koninkrijk en de EU zeer betrokken zijn bij Venezuela, de humanitaire ontwikkelingen kritisch volgen en waar mogelijk ook bereid zijn de helpende hand te bieden.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.