Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vier jaar en zes dagen na de moord op politicus Helmin Wiels hoorde de 46-jarige Burney Fonseca gisteren, in een spreekkamer in de Penitentiaire Inrichting Middelburg in Nederland, de rechter op Curaçao zijn straf uitspreken: 25 jaar cel.


fonsecaFonseca, of Nini zoals hij door bekenden wordt genoemd, wordt gezien als de tussenpersoon die de moord faciliteerde. Hij is uiteindelijk veroordeeld op basis van drie getuigenverklaringen en de reeks sms-berichten van en naar oud-minister van Financiën namens MFK, George Jamaloodin.
,,Heel goed, heel goed”, stamelt Aubert Wiels na afloop van de zitting, die nog geen half uur heeft geduurd. De broer van wijlen Helmin Wiels heeft zichtbaar moeite om zijn emoties te bedwingen. Hij hoopt dat Fonseca nu, net als schutter Elvis Kuwas, zich tijdens zijn lange straf bezint en gaat meewerken aan het onderzoek om de intellectuele daders op te pakken en op te sluiten. ,,We gaan vandaag met de familie naar een documentaire over Helmin kijken. En ons hart luchten bij elkaar”, aldus Aubert Wiels. Die beseft dat de wens van de familie, een levenslange gevangenisstraf voor Fonseca, grotendeels vervuld is. Met aftrek van de tijd die hij in voorarrest heeft gezeten, ruim elf maanden, komt Fonseca mogelijk pas rond zijn zeventigste levensjaar vrij.
De levenspartner van de vermoorde politicus, Betty da Fonte, lijkt door de uitspraak gesterkt. ,,Nu de rest”, zegt ze. ,,Want er zijn er nog meer bij de moord op Helmin betrokken.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.