Van onze correspondent
Den Haag - De opluchting in politiek Den Haag dat Gerrit Schotte tot de oppositie is veroordeeld, is zo groot dat de gebruikelijke terughoudendheid in de commentaren ver te zoeken is. Zelfs de anders zo voorzichtige minister Ronald Plasterk (PvdA) van Koninkrijksrelaties nam het woord ‘blij’ in de mond.


BinnenhofTegelijkertijd is men er nog niet helemaal gerust op: aan de vreugde over het ‘schone kabinet-Koeiman’ kwam immers door toedoen van Schotte al weer snel een einde. De vrees voor een nieuwe machtsgreep is met de krappe meerderheid van PAR en MAN niet geheel weggenomen.
Minister-president Mark Rutte (VVD) liet vanuit de EU-top in Brussel weten ernaar uit te zien met zijn nieuwe ambtgenoot in Willemstad samen te werken. Zo’n uitspraak zou hij zeker niet hebben gedaan als de nieuwe premier door Schotte (MFK) zou worden aangewezen. Lovend sprak Rutte over de rol van Lucille George-Wout. ,,Ik ben onder de indruk van hoe de gouverneur dat proces heeft vormgegeven, dat was niet makkelijk. Ze heeft dat met groot gezag gedaan.”
Minister Plasterk formuleerde zijn reactie in een schriftelijke verklaring aanvankelijk nog heel politiek correct: ,,Goed dat de verkiezingen zijn doorgegaan en ordelijk verlopen. Complimenten voor alle betrokkenen die het uitvoerende werk hebben gedaan, en in het bijzonder de gouverneur die door de Rijksminsterraad was belast met de verantwoordelijkheid voor het verkiezingsproces, en dat uitstekend heeft gedaan. Het volk van Curaçao heeft nu gesproken. Er zal op basis van deze uitslag een nieuw kabinet moeten worden geformeerd. Ik zie uit naar een constructieve samenwerking met het nieuwe kabinet.”
Maar door de media gevraagd om een toelichting, kon de minister zijn vreugde niet langer verborgen houden. ,,Sommigen hebben geprobeerd er een referendum over het Koninkrijk van te maken. De uitslag zie ik als steun voor het huidige verband. Daar ben ik opgelucht over. Ik ben heel blij dat het volk van Curaçao heeft gesproken. Ik ben ook opgelucht dat de verkiezingen zijn doorgegaan en, voor zo ver we nu weten, eerlijk en netjes zijn verlopen onder leiding van de gouverneur.”
Plasterk hoopt op herstel van de relatie. ,,Na het overlopen van Statenleden en de komst van een interim-regering ging het moeizaam. Er was sprake van een soort machtsovername. Ik zie uit naar de nieuwe regering.” In het tv-programma ‘WNL Op Zondag’ noemde hij het dwarsbomen van de verkiezingen door Schotte en de zijnen een poging tot ‘staatsgreep’.
Tweede Kamerlid Ronald van Raak (SP) waarschuwde in de aanloop naar de verkiezingen dat het voor Curaçao ‘erop of eronder was’. ,,Ik ben heel blij dat de bevolking van Curaçao heeft gekozen voor democratie en niet voor de maffia. De hoop is gevestigd op de partijen die afstand nemen van de praktijken van Schotte. Er moet een stabiele regering komen die echt gaat aanpakken. Curaçao kampt met grote problemen. Het eiland is niet arm, maar de armoede is groot. Mede daardoor kon de corruptie er zo welig tieren. De gewone mensen hebben al lang genoeg geleden onder fout bestuur. Het wordt tijd dat de regering van Curaçao zich daadwerkelijk om hen gaat bekommeren.”
Van Raak noemt het wel ‘verontrustend’ dat de MFK er een zetel op vooruit is gegaan, terwijl 'iedereen op het eiland weet dat Schotte een crimineel is'. De SP'er vindt dat zo snel mogelijk moet worden begonnen met het herstellen van de verhoudingen tussen Den Haag en Willemstad. ,,Wanneer de samenwerking tussen Nederland en Curaçao wordt opgepakt, kan een grote slag geslagen worden. Het eiland heeft veel mogelijkheden. Als men wil dat Nederland erbij helpt die te benutten, dan zeg ik: met alle plezier. Maar we zullen even moeten afwachten of er niet opnieuw Statenleden zijn die zich laten omkopen. Ik hoop dat het hoger beroep van Schotte snel plaatsvindt zodat hij eindelijk de gevangenis in kan."
Ook VVD'er André Bosman is er nog niet helemaal gerust op. ,,Het gevaar is niet geweken. Zolang Schotte vrij rondloopt zullen hij en de maffia het opnieuw proberen, net als de vorige keer toen er een schone regering was.” Bosman, die vertrouwen heeft in winnaar Eugene Rhuggenaath (PAR), rekent erop dat de PAR en MAN een coalitie vormen waarmee valt samen te werken. ,,Maar Schotte kan het zo'n regering nog lastig maken", waarschuwt hij.
Kamerlid Antje Diertens (D66) feliciteerde via een tweet de PAR met de zege. Ze zegt ‘heel erg blij’ te zijn met de uitslag. ,,Ik hoop dat er snel een nieuwe regering komt en dat we de relatie tussen Curaçao en Nederland kunnen verbeteren. We kunnen samenwerken om onder andere de armoede terug te dringen."
Joba van den Berg (CDA) concludeert dat de Curaçaose bevolking ‘gekozen heeft voor de toekomst’. Fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie spreekt van een 'hoopgevende uitslag'. Volgens hem is het eiland toe ‘aan stabiel bestuur en een vruchtbare samenwerking binnen het Koninkrijk’.
D66-Eerste Kamerlid - en oud-minister van Koninkrijksrelaties - Thom de Graaf in een tweet: ,,Mooi resultaat voor PAR en MAN; verkiezingsuitslag biedt perspectief voor Curaçao.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.