Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Een gemiste kans voor Curaçao.” Vergezeld van deze woorden mailde Anthony Godett de lokale pers een link naar een nieuwsbericht over SpaceX. Dit ruimtevaartbedrijf gaat volgend jaar twee toeristen naar de ruimte brengen. Zij gaan om de maan vliegen.

godett
De voormalige en huidige parlementariërs hebben dit briljante idee geboycot, ageert Godett in zijn e-mail: ,,Zie hier de gevolgen en het resultaat! Curaçao blijft gehinderd worden in haar ontwikkeling en vooruitgang!”
De twee personen, van wie de identiteit niet bekend is gemaakt, heeft SpaceX zelf benaderd. Zij hebben ‘een significante aanbetaling gedaan’ voor de reis om de maan, zo heeft SpaceX-baas Elon Musk laten weten.
In 2016 kondigde SpaceX aan dat het in 2018 zijn Dragon-ruimtevoertuig naar Mars wilde lanceren, als eerste private bedrijf ter wereld. Deze onbemande missie is uitgesteld en zal volgens plan op z’n vroegst vanaf 2020 plaatsvinden.
Voor ruimtevaartmissies vanaf Curaçao diende de Curaçaose Burgerluchtvaartautoriteit (CBA) te worden omgezet in het zelfstandige bestuursorgaan Curaçaose Burgerluchtvaart- en Ruimtevaartautoriteit (CBRA). Aan de basis hiervan ligt de concept-Landsverordening ruimtevaart die op 7 februari 2017 werd behandeld in de Straten. Er rezen vele vragen, te veel voor een definitief verslag van de centrale commissie in de Staten. Sceptisch werd opgemerkt: ,,We kunnen er niet eens voor zorgen dat Insel Air in de lucht blijft en dan wel raketten de ruimte in sturen?” Curaçao is inmiddels ruim zes jaar bezig om te proberen de categorie 1-status voor het luchtvaartverkeer te verkrijgen, zo werd vastgesteld. ,,Terwijl dat niet lukt, hoe kunnen we dan de ruimtevaart verantwoord organiseren op Curaçao?”
In 2013 concludeerde de onafhankelijke Europese onderzoeksgroep TAC in haar rapport over de kansen voor ruimtevaart vanaf Curaçao, dat er weinig lokale werkgelegenheid van uitgaat. Voor deze industrie is veel technische kennis nodig, die niet op het eiland aanwezig is. Ook hebben de onderzoekers berekend dat de fiscale opbrengsten niet hoog zullen zijn. Er zou volgens TAC een spin-off kunnen zijn in de zin van het promoten van kennis op Curaçao en toerisme, maar dan moet er ook een space-museum of een space-trainingscentrum aan gekoppeld worden. Hiervoor ontbreken vooralsnog ruimte en geld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.