Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Insel Air verliest momenteel ongeveer 1 tot 1,5 miljoen dollar per maand, aldus de nieuwe voorzitter van het managementteam, Gilles Filiatreault. Dat bloeden moet hoe dan ook worden gestopt. ,,Waar nodig zullen we dat doen. We zullen resoluut zijn.”


insel air,,Ik vraag me af of we met Insel Air op Aruba moeten blijven”, aldus de tijdelijk hoogste functionaris van het noodlijdende private luchtvaartbedrijf, dat sinds de jaarwisseling onder strikte voorwaarden tot 33 miljoen gulden financiële hulp krijgt van de regering.
De nieuwe top van Insel Air - waar gisteravond nog ‘Juni’ Sluis aan werd toegevoegd als ‘Deputy Chief Executive Officer Flight Operations and Technical’ - gaat vandaag naar Aruba om er haarfijn te vernemen wat er nog allemaal moet gebeuren om de vier MD-vliegtuigen, die al bijna twee weken om veiligheidsredenen aan de grond worden gehouden, vrijgegeven te krijgen.
,,Wij willen het hele pakket vernemen”, zegt Filiatreault. Hij was gisteren in het interviewprogramma Perspektiva van Radio Z86. ,,Wij hebben nog steeds niet het complete plaatje voor ons van wat de Arubaanse luchtvaartdienst precies wil dat er moet gebeuren.”
Insel heeft een onderhoud met het Department of Civil Aviation of Aruba (DCA), waar Edwin Kelly directeur is. Ook is verzocht om een ontmoeting met minister Mike de Meza (AVP), verantwoordelijk voor Transport, maar bij het ter perse gaan van deze krant was er nog geen afspraak. Tevens zal Filiatreault een ontmoeting hebben met het personeel van Insel Air Aruba.
Uiteraard is Insel bereid om alle medewerking te verlenen, het is immers in het belang van de luchtvaartmaatschappij om de toestellen zo spoedig mogelijk weer operationeel in te zetten. Dat kan nu niet, omdat de Arubaanse burgerluchtvaartautoriteit de machines nog altijd aan de grond houdt.
Filiatreault - die vorige week zondag op Curaçao arriveerde en maandag aantrad bij Insel Air en daarbij als eerste een afspraak had met de Curaçaose burgerluchtvaartautoriteit - wil in gesprek met de Arubanen gaan om exact te horen wat er loos is en wat er dient te gebeuren om de MD’s weer in de lucht te krijgen.
Er lijkt telkens iets nieuws bij te komen, een nieuwe eis, maar een totaaloverzicht ontbreekt. ,,Daarom willen we ‘the whole package’, zodat we daar alle aandacht een prioriteit aan kunnen geven”, zegt de nieuwe topman Filiatreault, die waarschijnlijk samen met de nieuwe chief financial officer (cfo), André Delger, naar het zustereiland Aruba afreist.
,,Ik zeg het misschien wat blunt”, vervolgde hij voor de radio. ,,Maar wat als we de Aruba-operatie moeten beëindigen?” Eerder in het vraaggesprek vroeg Filiatreault zich openlijk af of Insel Air überhaupt op Aruba moet blijven, maar dan vooral bekeken met de bedrijfseconomische bril op.
Filiatreault brengt in herinnering hoe hij ook bij LIAT schoon schip moest maken en dat de politiek een stoorzender was. LIAT had twee operatiecentra: een op Antigua en een ander op Barbados. De regeringen van beide eilanden wilden behoud van de activiteiten. Maar uit bedrijfseconomische redenen is toen gekozen om Barbados af te bouwen en vanuit Antigua verder te ontwikkelen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.