Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ellianne dos Santos Rubio, als neurochirurg verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, treedt per 1 januari in dienst van het St. Elisabeth Hospitaal.
neurochirurgDat maakt Franke Scheper, de medisch directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal tegenover het Antilliaans Dagblad bekend. Dos Santos Rubio volgt Bill Winkel op, die na jaren als neurochirurg bij het Sehos te hebben gediend, begin dit jaar met pensioen is gegaan. Dit betekent dat er mogelijk een einde komt aan het uitzenden van patiënten met ernstig rug- of nekletsel, of een hersentumor, naar het buitenland. Het ziekenhuis is tot nu toe vaak genoodzaakt om patiënten voor operaties en intensive care-behandelingen naar Colombia of Nederland te sturen.
Het Sehos is volgens de directeur een speciaal ziekenhuis, dat voor bijzondere uitdagingen staat. ,,In ziekenhuizen in andere landen worden taken onder de verschillende ziekenhuizen verdeeld. Hier kan dat niet”, zegt Scheper. ,,Als specialist sta je er vaak alleen voor, en krijg je patiënten met velerlei soorten letsel, aandoeningen en ziekten ter behandeling.” Bij de Eerste Hulp van het ziekenhuis worden bijvoorbeeld dikwijls patiënten binnengebracht die een neurochirurgische ingreep behoeven. ,,Het aantal verkeersongevallen op het eiland is hoog, en het gebeurt niet zelden dat iemand daarbij zijn of haar nekwervels breekt”, zegt Scheper. ,,Met ingang van 2017 zullen deze patiënten direct kunnen worden geopereerd, en hebben daardoor betere kansen op herstel.”
Het inrichten van de afdeling neurochirurgie is een dure onderneming, maar, zegt Scheper, ‘het uitzenden van patiënten naar het buitenland is dat ook’. De directeur verwacht dat op termijn neurochirurgie op Curaçao kostenbesparend en voor de patiëntenzorg een kwaliteitsverbetering zal zijn.
Het Sehos heeft de afgelopen maanden voorbereidingen getroffen voor de komst van de neurochirurg. Dit gebeurde in nauw overleg met Clemens Dirven, hoogleraar en afdelingshoofd van de afdeling neurochirurgie van het Erasmus MC in Rotterdam. Dirven was hiervoor afgelopen maand op Curaçao, samen met Dos Santos Rubio.
Als gast van het ziekenhuis heeft Dos Santos Rubio al enkele operaties uitgevoerd. In Januari 2017 zal de neurochirurg zich definitief vestigen op Curaçao. ,,Dr. Dos Santos Rubio is zeer enthousiast over Curaçao”, zegt medisch directeur Scheper. ,,Wij zijn heel blij met haar komst. Niet alleen omdat Sehos weer een eigen neurochirurg krijgt, maar ook omdat zij iemand is die meedenkt, die bereid is mee te bouwen aan de toekomst van het nieuwe ziekenhuis. Er is via dr. Dos Santos Rubio een directe lijn met het Erasmus MC. Alles gebeurt in overleg, die samenwerking is heel belangrijk voor ons.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.