Van een onzer verslaggevers
Willemstad – De Nederlandse internist-infectioloog Jan Karel Eeftinck Schattenkerk komt voor twee maanden naar Curaçao om het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) te helpen met het opzetten van een polikliniek voor infectieziektes.


sehosDat zegt medisch directeur Franke Scheper. Eeftinck Schattenkerk komt in december en blijft in ieder geval twee maanden. In het ziekenhuis is al een internist-infectioloog werkzaam, dokter Van de Wetering. Of in de toekomst meer specialisten op het gebied van infectieziekten nodig zijn, kon Scheper nog niet zeggen.
De Nederlandse arts zal nauw samen werken met zijn Curaçaose collega’s, niet alleen internisten maar ook andere specialisten. ,,Infectiologen werken ziekenhuisbreed”, zegt Scheper. ,,Zij behandelen patiënten met een hiv-infectie, met zika of dengue, maar ook bijvoorbeeld kankerpatiënten van wie de weerstand afneemt.”
Eeftinck Schattenkerk (1944) was van 1985 tot 2009 internist-infectioloog in het Academisch Medisch Centrum (AMC) te Amsterdam en specialist op het gebied van hiv-infectie. Hij promoveerde in 1997 met het proefschrift ‘Pneumocystosis and microsporidiosis in hiv infection’. Na zijn pensionering in 2009 kreeg hij een gastaanstelling bij het AMC en sindsdien geeft hij onderwijs aan studenten geneeskunde.
De opzet van de poli infectieziekten volgt de Nederlandse standaard en past in het toekomstige Hospital Nobo Otrobanda (HNO). ,,Net zoals alles wat we nu inbrengen in het Sehos”, zegt Scheper. ,,HNO is een gebouw. De processen en structuren kunnen we nu al ontwikkelen. Dat kan straks allemaal 1-op-1 naar het nieuwe ziekenhuis.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.