Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Ongeveer 650 van de in totaal vierduizend mensen met een openstaande schuld bij het Openbaar Ministerie (OM) hebben vorige week gebruikgemaakt van de laatste mogelijkheid om alsnog aan hun betalingsregeling te voldoen.
Dit bevestigt OM-woordvoerder Norman Serphos desgevraagd aan deze krant. Bij het gebouw van het OM aan het Waaigat liep het vorige week ineens storm: ongeveer vijfhonderd burgers met een openstaande boete meldden zich gedurende de weekdagen, en nog eens 150 op de zaterdag. Dat was de laatst mogelijke dag van de actie ‘Paga Bo But’, waarna openstaande betalingsregelingen zijn komen te vervallen en de oude boetes opnieuw direct opeisbaar zijn, met daarbovenop een extra dwangsom vanwege te late betaling.
Eind vorige maand verstuurde het Hof als laatste waarschuwing een tweede aanmaning naar de vierduizend laatbetalers. Volgens Serphos is het de hoofdofficier van het Hof, Heiko de Jong, nu menens en is hij voornemens om alle schulden zo spoedig mogelijk te hebben vereffend. Het gaat hierbij met name om de hoogste en oudste boetes, veelal gerelateerd aan verkeersovertredingen, om te voorkomen dat ze de verjaringstermijn van vijf jaar overschrijden.
Zo is het mogelijk dat politiebeambten binnenkort langsgaan bij mensen thuis om directe betaling te eisen op straffe van inbeslagname van hun bezittingen. Ook gaan er op korte termijn verkeerscontroles plaatsvinden, waarbij mensen die geregistreerd zijn als laatbetalers, hun auto moeten inleveren of worden aangehouden. Wie niet in staat of bereid is de boete ter plekke te betalen, draait de cel in, voor omgerekend een dag per vijftig gulden die men het Hof schuldig is. Om deze reden is het OM is gesprek met het Sentro di Detenshon i Korekshon Kòrsou (SDKK) om extra celruimte ter beschikking te stellen.
Het is niet bekendgemaakt hoeveel geld er is geïnd bij ‘Paga Bo But’ vorige week. De betaalde boetes komen niet in het criminaliteitsfonds terecht, maar stromen in de kas van algemene middelen, aldus Serphos.

politie


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.