Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Oud-minister van Justitie, Elmer ‘Kadè’ Wilsoe (PS), is sinds 2014 verdachte in de zaak Maximus. Dat heeft Wilsoe gisteren zelf tijdens een persconferentie in het partijkantoor van Pueblo Soberano bekendgemaakt.

wilsoe

Wilsoe besloot een persbijeenkomst te organiseren nadat afgelopen donderdagavond bladzijdes uit het proces-verbaal in de zaak Maximus lekten waaruit bleek dat het Statenlid een verdachte is in het onderzoek naar de moord op PS-politicus Helmin Wiels. In het proces-verbaal staat dat Wilsoe ‘kennelijk tegenstrijdige en leugenachtige verklaringen heeft afgelegd over zijn geplande ontmoeting met Helmin Wiels op het strand van Marie Pampoen op 5 mei 2013, alwaar Helmin Wiels werd doodgeschoten en Wilsoe niet aanwezig was’. Ook staat in de gelekte documenten: ,,Kadè Wilsoe wordt ervan verdacht de afspraaklocatie door te hebben gegeven, zodat de moord daar uiteindelijk plaats kon vinden.”
De vermoorde PS-politicus leeft duidelijk nog binnen de partij en de sede van Pueblo Soberano. Met achter zich een groot portret van de gevallen leider, meerdere kleinere foto’s op de muur en tafel en met een button van Wiels op de borst stond Wilsoe gisteren de pers te woord. Wilsoe herhaalde voor een groot deel het verhaal dat hij in mei 2013 al aan de pers vertelde over zijn laatste ontmoetingen en gesprek met Wiels.
Na de dood van Wiels had Wilsoe in juni 2013 twee gesprekken met het Recherche Samenwerkingsteam (RST). ,,Er werd gesproken over de gebeurtenissen van 5 mei 2013”, aldus Wilsoe. Een jaar later werd Wilsoe wederom opgeroepen voor een gesprek, maar dit keer in de hoedanigheid van verdachte. Het eerste verhoor van de oud-minister van Justitie als verdachte in de zaak Maximus - waarbij onderzoek wordt verricht naar de opdrachtgevers van de moord op Wiels - vond in juni 2014 plaats. Dat verhoor duurde 2,5 uur.
Tijdens de persbijeenkomst van gisteren besprak Wilsoe verschillende van de geruchten die sinds de moord op Wiels de ronde doen. Zo ook het gerucht dat hij samen met de zus van Wiels, Marvelyne, na de moord op Wiels naar Miami zou zijn gereisd om daar 300.000 dollar op te nemen van een rekening van Wilsoe en Helmin Wiels. ,,Tot nu toe heeft het OM die rekening niet kunnen presenteren”, aldus Wilsoe. Hetzelfde geldt volgens het PS-Statenlid voor alle andere beschuldigingen die hem in de schoenen worden geschoven. ,,Als ik de locatie van Wiels zou hebben doorgegeven, zou het OM toch moeten weten aan wie? Het hele onderzoek naar mij is gebaseerd op ‘horen zeggen’."
Het laatste gesprek tussen Wilsoe en Gert Rip, de officier van justitie die belast is met het onderzoek in de zaak Maximus, vond in februari van dit jaar plaats. ,,Rip belde mijn advocaat op en zei dat hij een informeel gesprek met me wilde. Ik mocht zelf de locatie bepalen.” Van dat informele gesprek is een verslag gemaakt waar Wilsoe gisteren uit citeerde. Met betrekking tot de status van het onderzoek, staat in het verslag, zo las Wilsoe: ,,Het OM is nog steeds op zoek naar bewijzen waarmee de zaak kan worden opgelost.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.