Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Elvis ‘Monster’ Kuwas hoeft niet bang te zijn dat als hij zijn levenslange straf mogelijk in Nederland blijft uitzitten, zijn detentie niet na twintig jaar, om de vijf jaar geëvalueerd wordt. Dat heeft de Hoge Raad onlangs besloten.

monster

Kuwas is in eerste aanleg en later ook in hoger beroep volgens ‘Antilliaans recht’ veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor drie moorden die hij in een jaar tijd pleegde. Een van die moorden was op de politiek leider van Pueblo Soberano (PS), Helmin Wiels.
Volgens Nederlands recht zou Kuwas mogelijk geen uitzicht meer hebben om nog ooit vrij te komen en dat zou in strijd zijn met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Het is om deze reden dat hij in cassatie ging.
Er is op het punt van levenslange gevangenisstraf een verschil tussen Nederlands en Antilliaans recht, waar in het Antilliaans Recht ‘het recht op een toets na twintig jaar en zo nodig iedere vijf jaar daarna’ verankerd is. In Nederland is dit niet zo. En in de ‘onderlinge regeling’ in artikel 38 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden - op basis waarvan Kuwas is overgebracht naar Nederland - is vastgelegd dat als een persoon overgedragen wordt aan een ander land, het recht van dat andere land geldig is.
De Hoge Raad stelt echter vast dat in het vonnis van het Hof duidelijk wordt vermeld dat er weliswaar gebruik is gemaakt van de ‘onderlinge regeling’, maar dat dit niet de uitvoering van de straf volgens het Antilliaans recht in de weg staat. Kortom, zo wordt ook in de Nederlandse media geïnterpreteerd, volgens het Hof en nu ook de Hoge Raad, staat Kuwas niets in de weg om in Nederland later om een nieuwe beoordeling van zijn zaak te vragen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.