Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Fundashon Kas Popular (FKP) int een niet bestaande belasting, de gebruiksrechtenbelasting van burgers die een huis van de woningbouwstichting hebben gekocht. leeflang
Dat schrijft onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang in een brief aan minister Suzy Camelia-Römer van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP). Volgens Leeflang is deze gebruiksrechtenbelasting niet bij de Belastingdienst bekend. Op het moment dat een voormalige huurder de gekochte woning heeft afbetaald en een notaris de koopacte moet opstellen, brengt de FKP duizenden guldens aan gebruiksrechten in rekening. Leeflang haalt het voorbeeld aan van een burger die over de periode 1990 -2014 in totaal 23.898,38 aan gebruiksrechten moest betalen.
,,Het is niet alleen zo dat de belasting niet bestaat, maar de FKP heeft ook nooit de schuld gevorderd, maar komt daar aan het eind wel mee aanzetten. Dus de burger die iedere maand steevast de woning afbetaalde, wordt aan het eind geconfronteerd met een schuld van duizenden guldens opgezadeld. Dit is onrechtvaardig, hier moet een eind aan komen”, aldus Leeflang in haar brief aan Camelia-Römer.
De politica wil van de bewindsvrouw weten of zij op de hoogte is van de gebruiksrechten die geïnd worden. Tevens wil zij een kopie ontvangen van het besluit waarin de gebruiksrechten zijn geregeld. Het Statenlid wil weten of de minister op de hoogte is dat de FKP wacht tot wanneer een burger de hypotheek heeft afgelost, om de gebruiksrechten in rekening te brengen. Tot slot wil zij ook weten of de inkomsten uit de gebruiksrechten worden afgedragen aan de overheid of dat het voor de woningbouwstichting zelf is.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.