Van onze correspondent

Oranjestad - Uiterlijk eind dit jaar gaat de raffinaderij in San Nicolas weer open. Oliebedrijf Citgo, eigendom van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, gaat de raffinaderij exploiteren en leaset de installaties van de Arubaanse overheid.

citgoemanmeza

Tot donderdag laat zag het er nog naar uit dat de afgesproken einddatum van 13 mei niet zou worden gehaald. Eerder deze week nog liet minister Mike de Meza van Economische Zaken, Communicatie, Energie en Milieu weten dat de onderhande- laars een paar dagen extra nodig zouden hebben. Gisteren, op zijn verjaardag, had hij een bijzonder geschenk voor de Arubaanse gemeenschap: ,,Uiterlijk 1 augustus gaan de werkzaamheden aan de raffinaderij van start, zodat nog voor het einde van dit jaar de eerste olie verwerkt kan worden.”
In december bracht de regering het nieuws dat Citgo, eigendom van de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA, de raffinaderij voor 15 tot 25 jaar gaat leasen voor een bedrag van tussen de 15 en 20 miljoen dollar per jaar. De Arubaanse regering zal zelf de raffinaderij in San Nicolas overnemen van huidige eigenaar Valero.
Heropenen van de raffinaderij betekent voor het eiland duizenden banen (direct en indirect) en een economische impuls van tussen de tien en vijftien procent van het bruto binnenlands product. Premier Mike Eman sprak eerder van een investering van tussen de 600 en 800 miljoen dollar om de raffinaderij weer volledig operationeel te maken.
In 2012 sloot het Amerikaanse Valero de raffinaderij. Ongeveer 900 werknemers en zo’n 1.500 contractarbeiders verloren daarbij hun baan. Velen vertrokken naar het buitenland om bij andere raffinaderijen aan de slag te gaan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.