Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur heeft de GGD Amsterdam gevraagd om een verkenning op het eiland uit te voeren naar de haalbaarheid van een onderzoek naar de mogelijke gezondheidseffecten van de uitstoot van het industriegebied Schottegat.
De GGD Amsterdam voert deze studie uit met medewerking van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het Institute of Risk Assessment Studies (Iras) van de Universiteit van Utrecht.
Gezondheidsklachten kunnen veroorzaakt worden door verschillende factoren, zo meldt het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur in een schriftelijke verklaring. ,,Industriële uitstoot is daar één van. Het is gecompliceerd om de oorzaak van bepaalde gezondheidsklachten vast te stellen. Daarom is het zinvol om vooraf grondig na te gaan of het haalbaar is om een onderzoek uit te voeren dat betrouwbare resultaten op kan leveren.”
Nicole Nijhuis van het GGD Amsterdam en Werner Hagens van RIVM zijn als vertegenwoordiging van deze onderzoekscombinatie deze week op Curaçao om na te gaan of een betrouwbaar gezondheidsonderzoek uitvoerbaar is. Zij hebben in dit kader reeds gesprekken gevoerd met verschillende partijen, onder wie huisartsen, schoolbesturen, enkele milieuorganisaties en medewerkers van het ministerie van GMN die essentiële informatie hebben om deze beoordeling uit te kunnen voeren. Er is tussentijds verslag uitgebracht aan demissionair minister Ben Whiteman van Gezondheid, Milieu en Natuur (PS).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.