Door René Zwart
Den Haag - Meer dan zes van de tien Europese Nederlanders ziet in financieel wanbeheer, corruptie en fraude in het Caribisch deel van het Koninkrijk reden om de banden met Curaçao, Aruba en Sint Maarten te verbreken.
Dat blijkt uit een enquête die in opdracht van de PVV is uitgevoerd door de bekende opiniepeiler Maurice de Hond. Uit zijn onderzoek komt tevens naar voren dat 55 procent van de Europese Nederlanders van mening is dat het koloniale verleden geen zorgplicht rechtvaardigt. Iets minder dan de helft van de Nederlandse bevolking acht het bovendien onterecht dat Nederland niet eenzijdig de koninkrijksbanden kan verbreken.
PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma zal de uitkomsten van de peiling vandaag tijdens het debat over de begroting Koninkrijksrelaties voorhouden aan minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Hij zal de bewindsman per motie vragen om de Nederlandse burger zeggenschap te geven over de vraag of de band met de eilanden gecontinueerd moet worden.
Sinds de PVV in Kamer vertegenwoordigd is (2006), hebben de achtereenvolgende partijwoordvoerders in navolging van leider Geert Wilders consequent gepleit voor het beëindigen van de koninkrijksbanden met de Caribische landen en bij de Verenigde Naties de mogelijkheden daartoe te onderzoeken.
Gesterkt door de uitkomst van de enquête zegt Fritsma: ,,Het is onhoudbaar en ondemocratisch dat het kabinet en de Kamer het normaal vinden dat Nederlanders niets te vertellen hebben over het wel of niet verbreken van de banden met de eilanden. De burger moet hier zo snel mogelijk een stem in krijgen waarna we definitief afscheid kunnen nemen van de voormalige Antillen. Want het is niet alleen de PVV die dat wil, maar ook een ruime meerderheid van de Nederlanders.”
Voor het onderzoek zijn ruim 2.000 Europese Nederlanders via Peil.nl geënquêteerd. Dat gebeurde afgelopen vrijdag en zaterdag, precies een week na het spectaculaire slotfeest van de viering van 200 jaar Koninkrijk.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.