Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Een minister is niet immuun vanaf het moment dat hij of zij de screening is gepasseerd, en ook niet onschendbaar als een Statenmeerderheid om politieke redenen geen vraagtekens stelt bij een minister. ,,Maar het kan ook niet zo zijn dat er telkens gereageerd wordt op ‘roddels’ die de ronde gaan over ministers”, zo reageert premier Ivar Asjes (PS) op vragen van Statenlid Armin Konket (PAR) met betrekking tot het rapport van de ombudsman over de Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS).
Konket stelde de vraag als volgt: ,,Minister Asjes heeft van de ombudsman een voorlopig verslag ontvangen. Essentie van de reactie van minister Asjes op deze nota is dat de ombudsman de wet niet respecteert en een onderzoek start naar de integriteit van een minister, terwijl deze persoon al gescreend is. Verder vindt minister Asjes dat het merendeel van de punten die de ombudsman opgeschreven heeft in de Staten al besproken is. Kan ik uit dit standpunt van minister Asjes opmaken dat als een persoon eenmaal de screening is gepasseerd deze persoon immuniteit geniet voor wat hij of zij daarna in functie doet? Is het ook zo dat als het benoemingenbeleid en het curriculum vitae (cv) van Wiels al besproken is in de Staten en de coalitiepartijen om politieke redenen hun zegen hebben gegeven aan het gedrag van de Gevolmachtigde minister, dat dit betekent dat de minister onschendbaar is?”
Op de vraag of de positie van Asjes ook gesteund is in de Raad van Ministers (RvM) antwoordt Asjes dat wat in de RvM besproken wordt geheim is.
Asjes stelt in zijn antwoord aan Konket tot slot dat hij eerdaags in een openbare Statenvergadering dieper in zal gaan op het rapport van de ombudsman over de Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels (PS). Daarmee bevestigt hij wat partijgenoot en Statenlid Elmer Wilsoe (PS) gisteren tegenover deze krant verklaarde, namelijk dat de partij als geheel ook graag vragen over het rapport beantwoord ziet en dat de eigen partij ook kritisch zal zijn.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.