Van onze correspondent
Den Haag - De dreiging van een Venezolaans militair optreden na de aanhouding op Aruba vorig jaar juli van ‘diplomaat’ Hugo Carvajal was veel serieuzer dan de Nederlandse regering tot nu toe heeft willen toegeven.
Het Nederlandse Algemeen Dagblad - niet te verwarren met het Antilliaans Dagblad - berichtte zaterdag op de voorpagina onder de kop ‘Bijna oorlog met Venezuela’, dat de zich kort na de aanhouding voor de Arubaanse kust bewegende Venezolaanse marineschepen wel degelijk bewust door de regering in Caracas naar het eiland waren gedirigeerd om de druk op Nederland te verhogen.
Tegenover de Tweede Kamer heeft het kabinet Rutte altijd volgehouden dat de fregatten ‘toevallig’ passeerden op de terugweg van een oefening. Volgens het Algemeen Dagblad was de dreiging van een militair conflict voor minister-president Mark Rutte aanleiding om persoonlijk in te grijpen en de onmiddellijke vrijlating van Carvajal te gelasten. ,,We kunnen godverdomme geen crisis in een crisis hebben”, zou de premier volgens bronnen van de krant hebben uitgeroepen. De Nederlandse regering had op dat moment de handen vol aan de ramp met vlucht MH17 die zich enkele dagen daarvoor had voltrokken.
Het Algemeen Dagblad baseert de berichtgeving over de dreiging uit Caracas op een eigen twee pagina’s lange reconstructie van de gebeurtenissen na het neerhalen van vlucht MH17 waarbij alle 298 inzittenden om het leven kwamen onder wie 193 Nederlanders. Daarbij stuitte de redactie op de interventie van Rutte in de Carvajal-affaire. Los van dit nieuwe feit bevestigt de lezing van de krant grotendeels hetgeen het Antilliaans Dagblad destijds al wist te melden over de opmerkelijke draai die de Nederlandse regering in de kwestie maakte.
Carvajal werd op 24 juli door de politie op Aruba aangehouden. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die de vertrouweling van oud-president Hugo Chavez verdenken een leidende rol te spelen in drugswereld die bovendien de Colombiaanse rebellenbeweging Farc van wapens zou voorzien. Carvajal was naar Aruba gereisd om zich voor zijn land als consul-generaal in Oranjestad te vestigen. Hij was echter nooit, in elk geval niet op de correcte wijze, officieel voorgedragen en was dus ook niet door de Koninkrijksregering aanvaard.
Om die reden stemde Den Haag in met zijn aanhouding. Hij kon zich immers niet beroepen op diplomatieke onschendbaarheid. Het Openbaar Ministerie (OM) op Aruba voelde zich volledig geruggesteund. Dat veranderde niet toen Caracas dreigde met economische sancties zoals het stilleggen van de raffinaderij op Curaçao. Pas toen Rutte vernam dat Venezolaanse marineschepen koers zetten richting Aruba gaf toenmalig minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken het OM opdracht Carvajal een vrijgeleide te geven. Dat gebeurde, aldus het Algemeen Dagblad, met de smoes dat de Venezolaan bij nader inzien toch een diplomatieke status bezat. Hij werd overigens gelijktijdig tot persona non grata voor het gehele Koninkrijk verklaard. De woede van bondgenoot Amerika nam Nederland voor lief. Opmerkelijk genoeg heeft de kwestie nooit op serieuze aandacht van de Tweede Kamer kunnen rekenen zoals ook het neerschieten door de Venezolaanse luchtmacht van een klein vliegtuig boven de wateren van Aruba aan Den Haag is voorbijgegaan.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.