Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Ronald McDonald House Charities Curaçao Foundation (RMHC) en de Maduro & Curiel’s Bank (MCB) hebben de krachten gebundeld.

Onder het motto ‘twee harten, één doel’, maken de organisaties zich sterk voor kinderen die zijn opgenomen in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos).

RMHC krijgt over een periode van drie jaar 150.000 gulden van de MCB. Het geld gebruikt de liefdadigheidsinstelling om de dagelijkse uitgaven te betalen voor de speciale ruimte voor kinderen en hun familie in het Sehos. Sinds 2012 kunnen zieke kinderen en hun ouders bij elkaar zijn in de ‘Family Room’ van RMHC. De ruimte heeft een woonkamer en een keuken en drie tweepersoons slaapkamers. Zo hebben ouders de mogelijkheid om dag en nacht dicht bij hun zieke zoon of dochter te zijn. Met spelletjes, boeken, handarbeid en een computer krijgen de kinderen wat afleiding en vergeten zij even hun ziekte.

De samenwerking tussen MCB en RMHC gaat verder dan financiële steun. Claudia Rigaud, voorzitter van RMHC, ziet veel meer mogelijkheden. ,,Ik verwacht dat de werknemers van MCB ons gaan helpen als vrijwilliger. De Family Room is van acht uur in de ochtend tot acht uur ‘s avonds geopend. Vooral voor de avonddiensten kunnen we moeilijk mensen vinden.” RMHC werkt met veertig vrijwilligers en elf, onbezoldigde, bestuursleden. Zij zorgen dat de kamers netjes en schoon zijn. Rigaud: ,,Maar omdat er vaak maar één vrijwilliger per dienst werkt, is er weinig tijd om leuke activiteiten voor de kinderen te organiseren.”

Behalve in het Sehos, helpt RMHC, samen met het Prinses Wilhelminafonds, ook ouders van kinderen met een levensbedreigende ziekte die voor medische behandeling naar het buitenland worden uitgezonden. ,,Helaas hebben we op Curaçao geen oncologisch centrum voor kinderen. Kinderen met kanker moeten dan vaak naar Nederland”, zegt Rigaud. ,,Zo’n uitzending kan wel een jaar duren. Daar komt veel bij kijken. Kleding, geld. Dat heeft niet iedereen. Het heeft een enorme impact op een gezin. Veel ouders en kinderen hebben daarom extra steun nodig.” Sinds de oprichting in 2010, heeft RMHC meer dan 5.000 gezinnen bijgestaan.

RMHC ontvangt geen subsidie en is volledig afhankelijk van de steun van vrijwilligers en donateurs. In het nieuwe ziekenhuis (HNO) komt zeker een ‘Family Room’, maar waar en hoe groot is nog niet duidelijk. Michael de Sola, managing director MCB, vindt het ‘van groot belang’ dat die ruimte er komt. ,,Ook in het nieuwe ziekenhuis moet RMHC ouders en kinderen kunnen helpen en op hetzelfde niveau dat men gewend is.”


Week toppers

Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).