Meldpunt voortaan bekend als ‘Financial Intelligence Unit Curaçao’
Minister José Jardim van Financiën en minister Nelson Navarro van Justitie (PAIS) hebben op 30 december een Ontwerplandsverordening tot wijziging van de Landsverordening melding ongebruikelijke transacties aan de Staten aangeboden.
Alex Rosaria, fractievoorzitter en tevens leider van PAIS, is zeer tevreden met deze ontwikkeling. ,,Er is eindelijk gehoor gegeven aan de oproep van PAIS: een onafhankelijk Meldpunt Ongebruikelijke Transacties”, zo laat Rosaria in een schriftelijke verklaring weten.
Al jaren pleit de voorman van PAIS, ten behoeve van de noodzakelijke scheiding der machten in een democratische rechtsstaat en onafhankelijkheid van de politiek, dat de invloed van de minister van Financiën op het register van het Meldpunt komt te vervallen. ,,Eindelijk is hier gehoor aan gegeven en is het voorstel ingediend door de twee ministers gezamenlijk om ook bij de wet te regelen dat het hoofd Meldpunt belast wordt met de feitelijke leiding over het register van het Meldpunt, in plaats van een door politiek gedreven minister van Financiën”, aldus Rosaria.
Een andere wijziging die wordt ingevoerd is de naamswijziging van het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties in Financial Intelligence Unit Curaçao, zoals ook in andere landen, waaronder Nederland en de BES-eilanden, gebruikelijk is.
Rosaria laat weten ten zeerste te hopen dat de procedure die nog doorlopen moet worden om deze wijzigingen kracht van wet te geven, voorspoedig zal verlopen ‘opdat een einde wordt gebracht aan deze onwenselijke situatie’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.