Al het nieuws

Gisteren werden de cijfers gepubliceerd met betrekking tot de economische groei in de eurozone. Het bbp groeide tegen de verwachtingen in met 0,6 procent in het eerste kwartaal (vorig kwartaal 0,3 procent versus 0,4 procent verwacht). De werkloosheid is nog steeds hoog, maar verbeterde marginaal van 10,3 procent naar 10,2 procent. Het zorgenkind is nog steeds inflatie die staat op 0,8 procent dit kwartaal, doch wordt geprojecteerd op -0,2 procent op jaarbasis. Een van de gevolgen van dit positieve bericht is een herstel van het rendement op obligaties. Het volgende plaatje illustreert het 10-jaarsrendement op Duitse staatsobligaties.


De zogenaamde yield op zowel staats- als bedrijfsobligaties is dalende (zoals beargumenteerd in de voorgaande columns). Dit heeft te maken met het monetair beleid van de ECB (deze koopt 80 miljard euro per maand aan staats- en bedrijfsobligaties op), alsook de vlucht naar ‘safe havens’. Deze factoren hebben de vraag naar ‘investment grade’-obligaties enorm doen toenemen met stijgende prijzen en dalende yields als gevolg.
Bron: Bloomberg
De afgelopen week echter steeg de yield op Duitse 10-jaars staatsobligaties van 0,23 procent naar 0,29 procent.


Ook 10- jaars staatsobligaties van Italiaanse afkomst vertonen dit patroon van herstel.
Deze stijging in yields suggereert dat het beleid van de ECB effect sorteert. Immers, het bond-buyingprogramma van de ECB heeft de yields zo laag doen kelderen, dat beleggers nu op zoek gaan naar een hoger rendement…en dus verkopen ze de investment grade-obligaties. De groei van de economie geeft beleggers meer vertrouwen om dat te doen.
Source: Bloomberg.
Tegelijkertijd wordt zelfs gespeculeerd dat de ECB het ruime monetair beleid kan beëindigen tegen het eerste kwartaal van 2017.
De lage rente in de eurozone heeft overheden van bijvoorbeeld opkomende landen doen besluiten om te lenen in euro’s. De yield op Emerging Market Debt, uitgegeven in euro is met 328 basispunten gedaald naar 1,51 procent. De yield op dollarobligaties staat hoger op 5,1 procent: het is veel goedkoper om te lenen in euro’s. Dit heeft vele landen zoals Hong Kong, Mexico en zelfs Colombia (na een decennium) gedreven om te lenen in euro’s. Als gevolg stijgt de vraag naar euro-obligaties, stijgt de prijs en dus daalt de yield. We zien dan ook de instroom van nieuw geld in euro-Investment Grade Fondsen dalen van USD 1,8 miljard dollar vorige week naar 653 miljoen dollar deze week.
Is dit het gewenste Draghi-effect: beleggers ertoe bewegen om meer risico’s te nemen en aldus meer te beleggen in kredieten met een lagere rating dan investment grade?

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).