Al het nieuws

Van onze redactie
New York - De aandelenbeurzen in New York boekten gisteren winst, na verliezen op de voorgaande drie handelsdagen. De energie- en luchtvaartsectoren namen Wall Street op sleeptouw. Zo werd olieconcern Chevron vorstelijk beloond voor een stevige verlaging van zijn investeringsbudget voor 2016.
De Dow-Jonesindex sloot 0,5 procent hoger op 17.574,75 punten. De S&P 500 steeg 0,2 procent tot 2.052,23 punten en de Nasdaq won 0,4 procent tot 5.045,17 punten.
,,Het koersverloop in de energiesector is de afgelopen weken zeer grillig geweest en de Amerikaanse aandelenmarkten lijken de schommelingen te volgen”, zei een handelaar. ,,Daarnaast zijn alle ogen gericht op de vergadering van de Fed.” De Amerikaanse centrale bank vergadert op 16 en 17 december en besluit dan, zo is de algemene verwachting, tot de eerste renteverhoging sinds 2006.
Fed-president Janet Yellen gaf vorige week aan dat de Amerikaanse economie klaar is voor een hogere rente. ,,Beleggers zitten echter klem tussen optimisme over de Amerikaanse economie enerzijds en de afkoeling van China en aanhoudende prijsdalingen in de grondstoffenmarkt anderzijds.”
Olieconcerns ConocoPhillips (plus 1,5 procent) en Chevron (plus 1,9 procent) stonden stevig in de plus. Rivaal ExxonMobil leverde aan het eind van de dag vrijwel zijn gehele winst in. Luchtvaartmaatschappijen als Delta Air Lines en United Continental werden tot 3,6 procent meer waard. Ze profiteerden van de voorspelling van brancheorganisatie IATA dat de winstgevendheid in de luchtvaartsector dit jaar uit zal komen op een recordniveau van 33 miljard dollar (30 miljard euro).
Berichtendienst Twitter (plus 6,6 procent) kondigde wijzigingen aan waarmee de inkomsten uit advertenties moeten worden opgekrikt. Zorgen over het verdienmodel van Twitter zetten de koers van het bedrijf de afgelopen maanden veelvuldig onder druk.
First Solar was een opvallende daler. De fabrikant van zonnepanelen gaf een tegenvallende prognose af voor zijn winstmarge in 2016 en kreeg een adviesverlaging van zakenbank Needham & Co voor de kiezen. Met een verlies van 7,7 procent was First Solar de sterkste daler in de S&P 500.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).