Al het nieuws

Van onze redactie
Amsterdam - De aandelenmarkten beginnen vandaag aan wat op voorhand een erg rustige week lijkt te worden. De financiële agenda biedt weinig aanknopingspunten en het wachten is op het rentebesluit in de Verenigde Staten, dat echter pas op 16 december valt.
De belangrijkste vraag die beleggers dit jaar nog bezighoudt is of de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, de tijd rijp acht voor een renteverhoging. Cijfers die inzicht verschaffen in de gezondheid van de Amerikaanse economie zullen dan ook de meeste aandacht krijgen.
Komende week krijgen beleggers cijfers voorgeschoteld over onder meer de winkelverkopen, de producentenprijzen, het consumentenkrediet en de groothandelsvoorraden in ‘s werelds grootste economie. Het belangrijkste rapport, dat over de arbeidsmarkt, werd echter vrijdag al gepubliceerd. Die cijfers wezen op een verdere verbetering, en dus op een toegenomen kans op een renteverhoging.
De Europese Centrale Bank (ECB) hield afgelopen week zijn laatste beleidsvergadering van het jaar. De uitkomsten daarvan stelden beleggers teleur. Het stimuleringsbeleid wordt verlengd maar niet uitgebreid, en van de belangrijkste rentetarieven werd alleen de depositorente verlaagd. Banken betalen daardoor een iets hogere opslag op tegoeden die zij onderbrengen bij de ECB.
Op de aandelenmarkten werden de besluiten van de ECB slecht ontvangen. Zowel donderdag als vrijdag gingen de koersen omlaag. Op de beurs in Amsterdam eindigde de AEX-hoofdindex vrijdag op 446,93 punten, wat neerkomt op een weekverlies van 5,3 procent.
Cijfers over de economische groei in de eurozone kunnen morgen de beurshandel in Europa enige richting geven. Verder staan de komende week rapporten op de agenda over onder meer de internationale handel, industriële productie en inflatie in Duitsland. Het Centraal Bureau voor de Statistiek komt met gegevens over eveneens de industriële productie en inflatie in Nederland.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).