Al het nieuws

Van onze redactie
New York - De aandelenbeurzen in New York zijn gisteren met winst gesloten. Tegenvallende cijfers over de Amerikaanse industrie bedierven het sentiment niet, maar werden aangegrepen als aanwijzing dat de Federal Reserve de economie nog aanzienlijke tijd zal blijven ondersteunen met een lage rente.
De Dow-Jonesindex eindigde 1 procent hoger op 17.888,35 punten. De brede S&P 500 steeg 1,1 procent naar 2.102,637 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq won 0,9 procent tot 5.156,31 punten.
Vlak na de opening van de beurzen bleek dat de productie in de Amerikaanse industrie deze maand is gekrompen, terwijl op een lichte groei werd gerekend. Die tegenvaller zal Amerikaanse centrale bankiers wellicht niet direct afbrengen van het voornemen om de rente in de VS deze maand te verhogen. Maar economen wezen erop dat de Federal Reserve vervolgens geen haast zal maken met verdere rentestappen.
In het kader van de verwachte renteverhoging wordt deze week vooral uitgekeken naar het maandelijkse rapport over de Amerikaanse arbeidsmarkt, dat vrijdag wordt gepubliceerd. Verder spreekt Fed-president Janet Yellen morgen in het Amerikaanse Congres. In Europa komt de ECB die dag naar verwachting met nieuwe maatregelen om de lage inflatie in de eurozone aan te jagen.
De Dow Jones werd aangevoerd door zorgbedrijf United Health, dat 3,2 procent won. Pillenfabrikanten Pfizer en Merck volgden met plussen van bijna 3 procent, na positieve uitlatingen van analisten over de farmaceutische sector. Machinebouwer Caterpillar stond onderaan met een min van 1,5 procent.
Autofabrikanten General Motors (plus 0,2 procent), Ford (plus 1,6 procent) en Fiat Chrysler (min 0,1 procent) stonden in de belangstelling door de publicatie van hun verkoopcijfers op de Amerikaanse markt in november. Hun verkopen namen toe, maar waren iets minder dan analisten voorspelden.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).