Al het nieuws

De afgelopen weken is de euro ten opzichte van de dollar steeds gedaald: drie weken geleden bewoog de koers nog rond de 1,10, maar gleed geleidelijk af naar 1,0686 in de ochtend van vrijdag 20 november 2015.
Zoals beredeneerd in de afgelopen weken is de belangrijkste drijver van deze ontwikkeling enerzijds de verwachting dat de FED de rente zal verhogen in december en anderzijds de verwachting dat de ECB haar ‘asset buying’-programma zal uitbreiden en intensiveren.
De algemene consensus voor deze belangrijke markt-events wordt sterker en daardoor blijft de euro onder druk.
De koers van de euro ten opzichte van de Antilliaanse gulden daalde eveneens met ruim 2,6 procent van 1,9942 op 3 november naar 1,9419 op 20 november.
Op zich is dit goed nieuws voor bedrijven en particulieren op Aruba, Curaçao en St. Maarten die uitgaven hebben in euro’s en inkomsten in florin of gulden. De gulden verkrijgt immers meer koopkracht: ten opzichte van drie weken geleden kun je met 1 gulden gemiddeld 2,6 procent meer kopen in Europa.
Deze ontwikkeling is echter minder prettig voor hen die inkomsten genereren in euro’s, terwijl de uitgaven in florin of gulden luiden. Een bedrijf dat bijvoorbeeld een product of dienst heeft geleverd in euro’s op 3 november 2015 en ontvangt op 20 november, realiseert 2,6 procent minder inkomsten in gulden-termen. Bedrijven die tot deze categorie behoren, kunnen overwegen om hun inkomsten in euro’s te beschermen tegen dergelijke koersschommelingen met bijvoorbeeld valuta-termijncontracten. Een voorbeeld is een forward contract dat de mogelijkheid biedt om de koers van bijvoorbeeld de euro ten opzichte van de dollar op een bepaald moment in de toekomst vast te prikken. De hoogte van de toekomstige, ofwel termijnkoers zal afhangen van marktomstandigheden zoals rente en volatiliteit. De tegenpartij bij zo’n transactie is meestal een bank die zo’n forward contract aanbiedt. De bank garandeert dan dat de euro kan worden omgezet in dollar tegen de afgesproken koers op het afgesproken tijdstip in de toekomst, ongeacht wat de markt op dat tijdstip doet. De forward fungeert als een soort verzekeringscontract waarbij de koers in de toekomst wordt gegarandeerd door de bank.

Courtesy van RBC Royal Bank NV - Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).