Al het nieuws

Amsterdam - De beurshandel in Amsterdam wordt deze week gemarkeerd door de langverwachte terugkeer van ABN AMRO. Voordat het vrijdag zover is, zal de komende dagen echter blijken welke weerslag de aanslagen in Parijs hebben op de toch al kwetsbare markten.

Analisten voorspelden dit weekeinde stevige verliezen als de Europese beurzen maandag open gaan. De beurshandel verliep eind vorige week al nerveus door de aanhoudende dalingen van grondstoffenprijzen en het vooruitzicht van een renteverhoging in de VS. Angst voor terreur en onzekerheid over de verdere gevolgen daarvan, kunnen de risicobereidheid onder veel beleggers verder afzwakken. 

Dat beeld was ook zichtbaar na de vorige grote terreuraanslagen in Europa; in Londen en Madrid. De meeste verliezen werden daarbij echter al snel weer ingelopen. Zo zakte de beurs in Londen op 7 juli 2005 tussentijds 4 procent, om op 8 juli alweer het niveau van voor de aanslagen te halen. In de dagen na de aanslagen van 11 maart 2004 in Madrid ging de Spaanse beurs in totaal 6 procent onderuit. Binnen een maand waren de verliezen daar echter weer gecompenseerd.

Zonder verdere incidenten richt de aandacht zich in Amsterdam vrijdag op ABN AMRO. De bank keert zeven jaar na de nationalisatie terug op de beurs en lijkt daarbij op grote interesse te mogen rekenen. Vorige week bleek dat de introductiekoers 16 tot 20 euro zal bedragen. Volgens analisten is het aandeel daarmee zeer aantrekkelijk geprijsd, en mogelijk zelfs te goedkoop. Het orderboek voor de beursgang zou in ieder geval al zijn volgelopen.

Verder loopt het kwartaalcijferseizoen op zijn laatste benen. In Amsterdam staan nog onder meer de resultaten van fietsenmaker Accell, jeneverstoker Bols en investeerder HAL op de rol. In de VS komen winkelgiganten als Wal-Mart, Home Depot, Target, Best Buy en Gap met hun kwartaalcijfers.

In de aanloop naar de alom verwachte renteverhoging in de VS gaat de aandacht dinsdag uit naar de nieuwe stand van de inflatie in 's werelds grootste economie. De Federal Reserve liet na de meest recente beleidsvergadering weten dat de rente volgende maand omhoog kan als de economie en inflatie verdere tekenen van herstel tonen. De notulen van die vergadering worden woensdag gepubliceerd.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).