Al het nieuws

Van onze redactie
New York - De aandelenbeurzen in New York verloren gisteren terrein door zorgen over een op handen zijnde renteverhoging. Uit toespraken van een aantal bestuurders van de Federal Reserve viel op te maken dat de centrale bank dicht bij de eerste renteverhoging sinds 2006 is. Het beleidsbepalende comité van de Fed vergadert dit jaar nog één keer, in december.
Drie kwartier voor het slot stond de Dow-Jonesindex 1,2 procent lager op 17.496 punten. De S&P 500 daalde 1 procent tot 2.053 punten en de Nasdaq verloor 0,8 procent tot 5.024 punten.
President William Dudley van de Federal Reserve Bank in New York zei dat nagenoeg aan alle voorwaarden voor een renteverhoging is voldaan. De sterk verbeterde arbeidsmarkt en de aanhoudende economische groei nemen in zijn ogen de zorgen over de nog altijd lage inflatie grotendeels weg. Ook de Fed-presidenten in St. Louis, Richmond, Boston en Chicago pleitten voor het opkrikken van het tarief op korte termijn.
De Amerikaanse rente staat al sinds 2008 op het huidige niveau van vrijwel 0 procent. Het ‘goedkope geld’ dat daarmee werd gecreëerd zorgde, in combinatie met andere steunmaatregelen, voor een enorme stijging van de aandelenmarkten. Het potentiële einde van het ‘rentefeestje’ geldt dan ook als domper, ondanks het feit dat een renteverhoging betekent dat de economie er volgens de centrale bank goed voor staat.
Winkelketen Kohl’s (plus 6,5 procent) deed goede zaken na de presentatie van beter dan verwachte kwartaalcijfers. Woensdag daalde het aandeel nog stevig onder druk van een winstwaarschuwing van branchegenoot Macy’s (plus 1,5 procent).
Mediaconcern Viacom publiceerde juist cijfers die tegenvielen. Beleggers putten echter moed uit voorspellingen van hogere reclame-inkomsten bij het moederbedrijf van onder meer MTV en Comedy Central en zetten het aandeel 2,3 procent hoger.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).