Al het nieuws

Deze week werd getekend door een belangrijke uitspraak alsook een belangrijke economische indicator.
De uitspraak kwam van niemand minder dan Janet Yellen, de voorzitter van de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten. Haar boodschap was dat de Fed verwacht dat het huidige tempo van economische groei op middellange termijn zal aanhouden en daardoor de inflatie zal stijgen richting 2 procent. En als de economische data deze verwachting verder ondersteunen, is het een ‘live possibility’ dat de rente in december wordt verhoogd.
De economische indicator bestond uit cijfers met betrekking tot lonen en werkgelegenheid. De lonen in de VS zijn per oktober 2015 gemiddeld 2,5 procent hoger dan een jaar geleden: de grootste jaarlijkse stijging sinds de economie medio 2009 begon te herstellen van de financiële crisis. De lonen stegen in oktober al met 0,4 procent.
Tegelijkertijd genereert de Amerikaanse economie 271.000 banen in oktober dit jaar en daarmee daalt de werkloosheid naar slechts 5 procent: het laagste punt sinds de crisis.
Met de uitspraak van Yellen en deze sterke economische data houdt de markt serieus rekening met een renteverhoging. Deze anticipatie leidde in elk geval tot een hogere Amerikaanse dollar: een hogere rente betekent meestal ook een ondersteuning voor de munt. Immers, beleggingen in bijvoorbeeld vastrentende waarden in dollars worden aantrekkelijker bij een hogere rente. Daardoor stijgt de vraag naar deze munt ten koste van andere valuta’s en stijgt de koers (de zogenaamde ‘carry trade’). De koers van de dollarindex (DXY), een gewogen gemiddelde koers van de dollar ten opzichte van een mandje van valuta’s, steeg deze week maar liefst 2,26 procent.
De euro daarentegen daalde deze week ruim 3 procent ten opzichte van de dollar (zie grafiek).
Met nog eens de verwachting dat de ECB haar ‘asset buying’-programma kan verlengen en intensiveren zoals vorige week is beredeneerd, staat de koers van de euro verder onder druk.

‘Markt update’ is de naam van een financiële rubriek in het Antilliaans Dagblad verzorgd door medewerkers van Foreign Exchange Trading Dutch Caribbean van RBC Royal Bank nv. De rubriek verschijnt elke zaterdag.


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van DE TELEGRAAF
Telegraaf

Het ANTILLIAANS DAGBLAD is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf 25,50 incl. OB (abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).